Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία





Στη σημερινή εποχή του ιμπεριαλισμού και υψηλού βαθμού παγκοσμιοποίησης των οικονομιών και των πολιτικών, η μόνη προοπτική για τους λαούς είναι ο σοσιαλισμός και η σταδιακή κατάργηση συνόρων και εθνικών αντιθέσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις προηγείται και η εθνική απελευθέρωση, όπως Παλαιστίνη κ.α., αλλά αυτό δεν είναι το κυρίαρχο.
Το 1917 εκατό και πάνω εθνότητες είχαν αίτημα την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Ρωσία αλλά όταν την απέκτησαν η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές προτίμησε την ΕΣΣΔ παρά την αποχώρηση. Αν δεν κάνω λάθος δεκάδες ήταν οι εσωτερικές αυτόνομες δημοκρατίες και περιοχές με τη γλώσσα, την κουλτούρα και την εσωτερική διακυβέρνηση ενώ δημιουργήθηκαν και οι 15 οι μεγάλες δημοκρατίες που ενώθηκαν. Η διάλυση της ΕΣΣΔ (και της Γιουγκοσλαβίας) σε τίποτα δεν ωφέλησε τους λαούς, το αντίθετο μαζί με τον σοσιαλισμό έχασαν ό,τι είχαν και δεν κέρδισαν τίποτα.

Τι θα κάνουν οι Καταλανοί δλδ αν ανεξαρτητοποιηθούν και παραμείνουν στην ΕΕ και στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο; Θα ισχυροποιήσουν την αστική τους τάξη σε ανταγωνισμό με την αστική τάξη των άλλων χωρών και της Ισπανίας;;; Θα αποκτήσουν εθνικά δικαιώματα που τώρα δεν έχουν; Μπορεί κάποια από αυτά να έχουν λόγο απόκτησης, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ο λόγος του πόθου της αστικής τάξης να αποκτήσει εθνικό κράτος στην υπηρεσία της, όπως γινόταν τον 19ο αιώνα. Αυτό είναι το ζητούμενο; Να τους καταπιέζει η αστική τους τάξη και να τους εκμεταλλεύεται σκληρά για να "νικήσει" τους Ισπανούς κεφαλαιούχους; Αστείο αφού οι κεφαλαιοκράτες σήμερα συνεργάζονται με ίδιο σκοπό, ανεξαρτήτως κρατών και τα κορόιδα πιστεύουν σε καπιταλιστικές πατρίδες...
Μπορεί και να το πετύχουν αλλά ο αγώνας του λαού και της εργατικής τάξης θα είναι και πάλι ακριβώς ο ίδιος: Η απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μετά, με σοσιαλισμό μπορούν να ενωθούν και πάλι με την Ισπανία, εάν γίνει σοσιαλιστική και αυτή. Συνεπώς θα έλεγα ότι από ιστορικής άποψης, άνθρακες ο θησαυρός. Η κυρίαρχη καταπίεση σήμερα είναι ταξική για τους Καταλανούς όχι (τόσο) εθνική. Οι κομμουνιστές μια θέση μπορούν εκεί να έχουν: μόνο με τον σοσιαλισμό η Καταλωνία και ο λαός αποκτά πραγματική ελευθερία και ανεξαρτησία.
Για όσους έχουν αυταπάτες ότι το κομμάτιασμα των κρατών για σκοπούς του ντόπιου και παγκόσμιου μονοπωλιακού κεφαλαίου διευκολύνει την τοπική συσπείρωση των λαών και ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό, θα έλεγα να κοιτάξουν γύρω τους όλες τις «ανεξαρτησίες» που στο μεταξύ έγιναν από το 1991 και να καταλάβουν σε τι λάκκο οπορτουνισμού έχουν πέσει. Οι κομμουνιστές υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση αλλά τα συνδέουν πλέον άρρηκτα με τον σοσιαλισμό. Αλλιώς θα έχουν παραμελήσει το κύριο καθήκον τους.
Δεν έχω καμιά αντίθεση στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. όμως δεν ζούμε στην εποχή των αστικών επαναστάσεων αλλά των σοσιαλιστικών.

Στεργιος Βασιλειου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου