Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Οι σημαιοφόροι της αριστείας.






Να υποθέσω ότι στις λαϊκές μάχες στην κατοχή, στις δικτατορίες Μεταξά και Χούντας, στο 1-1-4, σε όλους τους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, οι αριστεύσαντες της άρχουσας τάξης στα σχολεία που έγιναν μετά η αφρόκρεμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ήταν οι πρωτοπόροι αυτών των αγώνων; και τη σημαία δεν σήκωναν αφανείς φτωχοί μαθητές που πέθαιναν μαζί της;

Να υποθέσω ότι ήρωες των αγώνων πχ κατά των δικτατόρων της χούντας και του Μεταξά ήταν οι αριστούχοι που έγιναν μετά ανώτατοι δικαστές, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών κλπ; Και ότι αυτοί έβαλαν τα στήθια τους μπροστά στα τανκς του Πολυτεχνείου και όχι οι απλοί φοιτητές, μαθητές εργάτες;;;
Δεν θα υποθέσω τίποτα, όλα είναι γνωστά με αυτού του τύπου "αριστεύσαντες" και όλοι ξέρουν ποιοι κράτησαν τις σημαίες ψηλά.
Γι αυτό το κριτήριο της σημαίας δεν μπορεί να είναι η αριστεία. Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα απέναντι στη σημαία γιατί η σημαία δεν είναι μαθητικό βραβείο και δεν ορίζεται από μαθησιακούς όρους.
Φυσικά οι αριστεύοντες και οι πρωτοπόροι πρέπει να ανταμείβονται από την κοινωνία. Ο καθένας όμως ανάλογα με την αριστεία και τον χώρο του.
Γιατί, όταν έρθει η ώρα, τότε μόνο φαίνεται ποιος αξίζει τη σημαία. Και η ιστορία είναι διδακτική για το ποιος τη σήκωσε ψηλά.
Για την ώρα πάρτε και μια φωτο με τους... αριστεύσαντες ροπαλοσημαιοφόρους. Για να μη θυμηθώ δωσίλογους και ξεπουλημένους που τη λέρωναν με τα χέρια τους.





Π.Δ.79/17 (ΦΕΚ 109 Α/01-08-2017) : Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών.
Άρθρο 3
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
4. Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί- συνοδοί των μαθητών για τις ανωτέρω εκδηλώσεις ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο (2) ή περισσότερα σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες. Τα νηπιαγωγεία δύνανται να παίρνουν μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου.
5. Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.




Στέργιος Βασιλείου











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου