Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Tο δικαίωμα στην εργασία στην ΕΣΣΔ








Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα στην νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας που καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία για όλους τους εργαζόμενους.
Κατοχύρωσε στην πράξη το δικαίωμα της εργασίας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε εργαζόμενου. Η εξασφάλιση εργασίας ήταν βασική υποχρέωση και μέριμνα του σοσιαλιστικού κράτους. Εξαλείφτηκε οριστικά το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που επί αιώνες επικρατεί στις καπιταλιστικές κοινωνίες ως αποτέλεσμα της άναρχης και εκμεταλλευτικής φύσης του καπιταλισμού. Σταμάτησε πλέον να χρησιμοποιείται η ανεργία ως εργαλείο εκβιασμού μεγαλύτερης εκμετάλλευσης και πολιτικής χειραγώγησης των εργαζόμενων, με όλες τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες και την παρεμπόδιση ολόπλευρης ανάπτυξης σε όφελος του λαού.
Τα συνδικάτα των εργαζόμενων είχαν αποφασιστικό ρόλο στην λειτουργία και διαχείριση των σοσιαλιστικών επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και υπηρεσιών. Επίσης συμμετείχαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της κλαδικής και περιφερειακής πολιτικής αλλά και της κεντρικής διοίκησης στα Σοβιέτ μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους που ήταν ελεγχόμενοι και ανακλητοί από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Ένα από τα βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συνδικάτων ήταν επίσης ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορούσε να απολυθεί χωρίς την συγκατάθεση του συνδικάτου.

Ευάγγελος Δανέζης 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου