Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Οι "νέες ιδέες" στην οικονομια








Η παραδοσιακή διάκριση της Οικονομίας σε τρείς τομείς ("Πρωτογενής", "Δευτερογενής" η Μεταποίηση (=Βιομηχανία), "Τριτογενής" οι Υπηρεσίες) είναι τελείως φορμαλιστική και μετά από διακόσια χρόνια είναι πια και εκτός τόπου/χρόνου, γιατί αγνοεί τις εξελίξεις στους τρείς αυτούς "τομείς". Στον "Πρωτογενή" κατέτασσαν Γεωργία-Εξορύξεις, τότε, που σκάβανε με αξίνες, οργώνανε με το ησιόδειο άροτρο και κουβάλαγαν το προϊόν με το μουλάρι, άρα μικροί αυτόνομοι παραγωγοί η κολλήγοι. Σήμερα και σε αυτούς τους τομείς έχει εισβάλει η μηχανοποίηση/εκβιομηχάνιση, άρα το κεφάλαιο λόγω καπιταλισμού, άρα εξαρτημένη εργασία, άρα εργατιά. Οι Υπηρεσίες έχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό βιομηχανοποιηθεί από καιρό, και ειδικά η Κρίση στη χώρα μας είναι το εργαλείο, που σαρώνει τα τελευταία κάστρα της ατομικής "παροχής υπηρεσιών". (Και μην ξεχνάμε, πως "παροχή υπηρεσιών" σήμαινε πάντα "πουλάω/απαξιώνω ένα κορμί" είτε το δικό μου είτε των υπαλλήλων μου, σαν νταβατζής - κάθε άλλο παρά ..."άϋλη" διαδικασία δηλαδή..., ) 
Τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε τομέα, που πριν ήταν τα κύρια, σιγά-σιγά έγιναν δευτερεύοντα, ενώ εμφανίστηκαν/κυριαρχούν άλλα, που αποτελούν πια την ουσία της ύπαρξής τους. Αυτά βέβαια απαιτούν διαλεκτικό τρόπο σκέψης, που δεν ...σκοτώθηκαν να καλλιεργήσουν οι αστοί για ευνόητους λόγους. Αντίθετα, επωφελούνται από την αμάθεια-καθυστέρηση, που θάλπουν και τους βολεύει, για να καλλιεργούν θεωρίες "Τριτοποίησης"(!) ("Τerziarisierung"), "Τέλους της Εργασίας*", "Αποβιομηχάνισης**", ξεπεράσματος των ...τάξεων(!) κλπ. μούχλες, που μας σερβίρονται καλή-ώρα, σαν ...."εκσυγχρονισμός"(!), ...."νέες ιδέες" κλπ. μπαγιάτικα.

* Εδώ επωφελούνται από την αύξηση της ανεργίας, και του "σχετικού υπερπληθυσμού", που ήδη ο Μαρξ είχε επισημάνει σαν συνέπεια της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης, για να ...εξαφανίσουν την Εργασία και την Εκμετάλλευση στα χαρτιά!


** Στη χώρα μας, αντίστοιχα, η αναπόφευκτη ένταξη στον παγκόσμιο (και ιμπεριαλιστικό) καταμερισμό της εργασίας, με την σχετική (έναντι άλλων, που αυξάνονται) υποχώρηση παραδοσιακών κλάδων της βιομηχανίας του Τομέα Α, όπως λέμε εμείς, (μηχανοκατασκευές κλπ.), επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν ...."Μεταβιομηχανική Κοινωνία" και άλλες μπούρδες, στα ίδια πάντα πλαίσια και σκοπιμότητες. 






Σεχτάρ ο τρομερός 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου