Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η πρόληψη στην ΕΣΣΔ



Η προληπτική ιατρική είναι ανύπαρκτη στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Επαφίεται στην ατομική αποσπασματική ευθύνη των πολιτών που όχι μόνο δεν έχουν την επιστημονική γνώση για τις απαραίτητες εξετάσεις και τα προληπτικά μέτρα, αλλά ούτε και την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος. 

Η έλλειψη της προληπτικής ιατρικής είναι φυσικό επακόλουθο της καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας. Για το αστικό κράτος η προληπτική ιατρική θεωρείται περιττό "κόστος", ενώ ταυτόχρονα η πρόληψη θα μείωνε την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας στις οποίες καταφεύγουν οι ασθενείς αναγκαστικά και εσπευσμένα, δεδομένου ότι στο τελικό στάδιο της ασθένειας τους δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την περίθαλψη τους στον συνεχώς συρρικνούμενο δημόσιο τομέα της υγείας με μακρόχρονα ραντεβού, χρονοβόρες διαδικασίες και περιοριστικές προϋποθέσεις που θεσμοθετούν τα κόμματα εξυπηρέτησης των καπιταλιστών.
Στην Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρχε κεντρικά οργανωμένη και επιστημονικά σχεδιασμένη προληπτική ιατρική με εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας επαρκώς στελεχωμένων και εξοπλισμένων για παροχή α!θμιας περίθαλψης με αιχμή την πρόληψη σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Δίκτυο που ήταν διασύνδεδεμένο με αντίστοιχο δίκτυο Νοσοκομείων της περιοχής και όχι όποιο Νοσοκομείο λάχει στην τύχη σε άλλη μακρινή περιοχή που τυχαίνει να έχει την ειδικότητα και να είναι σε εφημερία.
 Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής υπήρχε τακτικός περιοδικός έλεγχος από ιατροδιαγνωστικές ομάδες που διενεργούσαν εξετάσεις, εμβολιασμούς και έδιναν συστάσεις στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους επιχειρήσεων και συνεταιρισμών για πρόληψη επιδημιών και επαγγελματικών ασθενειών.
 Στην φωτογραφία φαίνεται στιγμιότυπο από την διαδικασία εξέτασης και εμβολιασμού μαθητών σε σχολείο της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1952.




Evangelos Danezis

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου