Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΑΙΓΙΟ ...Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ 902




Στο τέλος μιας απόλυτα πετυχημένης πρώτης μέρας αυτού του αγώνα διαρκείας που δεν τελειώνει ούτε με την ολοκλήρωση της διαδρομής των 220 χιλιομέτρων, όπως ειπώθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, το σούρουπο βρήκε τη μεγάλη πορεία του Δήμου Πατρέων για την ανεργία στο Αίγιο.
Όσο η πορεία πλησίαζε στον τελευταίο σταθμό της πρώτης μέρας, στην πλατεία Αγίας Λαύρας, τόσο πύκνωνε με κόσμο που αντάμωνε τους υπόλοιπους οδοιπόρους: μαμάδες με καροτσάκια, ασπρομάλληδες, νέοι του Αιγίου έρχονται να ανταμώσουν τους υπόλοιπους οδοιπόρους, να ενισχύσουν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια, στις εισόδους των πολυκατοικιών, έξω από το πάρκο στα Ψηλαλώνια.

Έξω από τις καφετέριες και τα σουβλατζίδικα της πόλης, τα παιδιά που δουλεύουν σταματάνε γνωστούς τους, τα λένε, συζητάνε για την πορεία που κάνει μεγάλη εντύπωση στην πόλη που είναι κι αυτή βαριά χτυπημένη από την πολιτική που θρέφει την ανεργία.
Στα τελευταία μέτρα, οι εκατοντάδες αγωνιστές, κατάκοποι, αλλά με περηφάνια για το σημερινό μαραθώνιο χειροκροτούν ρυθμικά στους ήχους του Λοΐζου: «Στην Αθήνα μες στο κέντρο»... Εκεί θα φτάσουν σε μια βδομάδα από τώρα, στο Σύνταγμα, για να διαδηλώσουν την απόφαση τους να μη ζήσουν σαν δούλοι στον 21ο αιώνα, να μην αφήνουν να τους τσαλαπατάνε, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.
Στην πλατεία απλώνονται τα πανό και η εκδήλωση ξεκινάει.


Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: 
«Φίλες και φίλοι σήμερα το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη πορεία του αγώνα για το ζήτημα της ανεργίας από την Πάτρα. Χιλιάδες συμπολίτες μας, εργαζόμενοι και άνεργοι μπήκαν στον αγώνα και αυτό μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια. Χαιρόμαστε που σήμερα μας φιλοξενεί ο δήμος Αιγιαλείας, τους φορείς της πόλης και όλους όσους συναντήσαμε στην πορεία μας μέχρι εδώ. 
Κάνουμε αυτόν τον αγώνα για να έχουμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, για να υπάρχουν μέτρα προστασίας των ανέργων. Κάποιοι νομίζουν ότι αυτόν τον αγώνα τον κάνουμε για να δημιουργήσουμε μία κίνηση που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θα διαψευστούν διότι σήμερα είναι η αρχή, ο πρώτος σταθμός είναι το Αίγιο και θα συνεχίσουμε μέχρι το Σύνταγμα, αλλά και εκεί δεν τελειώνουμε, θα τελειώσουμε όταν τελειώσει η ανεργία, όταν θα σταματήσουν να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν και να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θα σταματήσουμε όταν πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. 
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος, πολλοί θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν, αλλά δεν θα το καταφέρουν. Δεν μας χωρίζει τίποτα, ενωμένοι όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς που στερούν στους εργαζόμενους την εργασία τους. Δεν έγινε καμία φυσική καταστροφή για να μη δουλεύει ο κόσμος, απλούστατα μέσα από την ανεργία κερδίζουν κάποιοι. Μπορούμε να τους νικήσουμε, το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, αρκεί να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και σήμερα το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε και στην πορεία».



Τους διαδηλωτές καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αιγάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, ευχόμενος καλό κουράγιο και τονίζοντας ότι η συμβολική αυτή κίνηση έχει πολύ μεγάλο και ουσιαστικό περιεχόμενο. Επισήμανε ότι η ανεργία έχει τσακίσει την ευρύτερη περιοχή, όπως και όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Αιγιάλειας είναι αλληλέγγυος στον αγώνα του Δήμου Πατρέων.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Αιγίου, η Σοφία Γαγαράκη αντί χαιρετισμού διάβασε ένα ποίημα για την ανεργία.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παναγιώτης Νύχτης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιγίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Άνεργοι και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες και η νεολαία του Αιγίου συμμετέχουμε στην πορεία αγώνα, μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που τυραννά κάθε λαϊκή οικογένεια. Ειδικά, στον κλάδο της κατασκευής η ανεργία σε ορισμένες περιοχές, αγγίζει έως και το 90%. Χαιρετίζουμε τους άνεργους, τους λαϊκούς ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει αυτήν την αγωνιστική πρωτοβουλία απαιτώντας αυτό που στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή για να εξασφαλίζονται οι βασικές ανάγκες και να ζούμε σαν άνθρωποι». 
Η Δώρα Μαστραπά από την Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας σημείωσε ότι «Η υπόθεση της ανεργίας μας αφορά όλους, είναι καρκίνος στο σώμα της κοινωνίας, είναι το δημιούργημα εκείνων που θέλουν να αποκομίσουν κέρδη και όσο μεγαλύτερο κέρδος θέλουν, τόσο περισσότερες ζωές θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους. Αυτή η πορεία έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη συνειδητοποίηση, αλλά και την ανάληψη δράσης. Διεκδικούμε για τον εαυτό μας, για τα παιδιά μας, για το διπλανό μας το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή, που δεν θέλουμε να απειλείται διαρκώς από το φάσμα της ανεργίας (…). Στο κέντρο του αγώνα πρέπει να είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, η Υγεία, η Παιδεία, η δουλειά, η προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη όχι οι τράπεζες και τα κέρδη τους».
Ο Χρήστος Τρίψας, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αιγιάλειας διάβασε το ψήφισμα που ενέκριναν οι εργαζόμενοι και εκφράζουν τη στήριξή τους στην αγωνιστική πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε «Η πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τη συνέχιση της κρίσης, θα εντείνει την ανεργία και τη φτώχεια. Την ίδια ώρα, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που επιβάλλεται από κεφάλαιο, τραπεζίτες και δανειστές, αποσκοπεί στην κερδοφορία τους και μόνο. Οι εργαζόμενοι στην τοπική διοίκηση αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα της ανεργίας και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά, μπορούμε να νικήσουμε». 
Στο τέλος στήθηκε και λαικό γλέντι 



Τα συνθήματα αντηχούν ανάμεσα στις ομιλίες: «Κρίση, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Στο τέλος παρά την κούραση, ορισμένοι γενναίοι το ρίχνουν στο χορό υπό τους ήχους των εργατικών και των δημοτικών τραγουδιών από του μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού στο λαϊκό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία. 
Απόψε η πορεία θα διανυκτερεύσει στο γυμναστήριο της πόλης. Αύριο Δευτέρα στις 9 το πρωί, θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της μεγάλης πορείας από το Αίγιο ως την Ακράτα. Με το ίδιο πείσμα και απόφαση.

ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ 
ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΡΙΟ 





1 σχόλιο:

  1. Η Λαικη Συμμαχία στην πραξη. Ενας αγωνας μακρυς δυσκολος χωρις καμμια αυταπατη. Με τον Κομμουνιστή Δημαρχο επικεφαλης της Εργατικης Λαικης Αντιπολιτευσης στην Πατρα με στοχο την ΕΡγατικη Λαικη Εξουσια. Με τους Συντροφους του 902 Βημα βημα στο κομματικο τους καθηκον εθελοντικη προσφορα στο ΚΚΕ και στον αγωνα. Τους αξιζει μεγαλη τιμη σε αυτους τους Δημοσιογραφους για την προσφορα τους την στιγμή που μπορούσανε να ειναι στην κονομα......Στραταρχα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή