Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

"Περνάς καλά στον καπιταλισμό ; " (ΙΙ)


«Καταπιεστικό και γκρι; Όχι, μεγαλώνοντας κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου»



Κοιτάζοντας πίσω: Zsuzsanna Clark

Αυτόν τον τίτλο, έβαλε η Daily Mail, στην συνέντευξη της Σουζάνας, που γεννήθηκε στην Ουγγαρία και είναι παντρεμένη με τον προοδευτικό δημοσιογράφο Νέιλ Κλαρκ. Η Σουζάνα γράφει σε ένα βιβλίο της, τις εμπειρίες της στην Ουγγαρία, σε αντίθεση με την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης που μας βομβαρδίζουν συνεχώς για να δαιμονοποιήσουν τη ζωή στις σοσιαλιστικές χώρες. Για το αντίθετο, η συγγραφέας αναφέρει ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να διδαχθούν από την εμπειρία της Ουγγαρίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την εφαρμογή της αλληλεγγύης και κοινωνικού πλούτου που αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν.

Για την Κλαρκ, η ζωή της στην κομμουνιστική (σ.σ. σοσιαλιστική) Ουγγαρία ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής της. «Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς ήταν να μεγαλώνω στην κομμουνιστική περίοδο στην Ουγγαρία το 70 ή 80 περιμένουν να τους πω για την «Σεκιουριτάτε» (πολιτική αστυνομία), ή για ατέλειωτες ουρές για να αγοράσουν ψωμί, και άλλες δυσάρεστες εκδηλώσεις της ζωής σε ένα μονοκομματικό κράτος. Αισθάνονται απογοητευμένοι όταν εξηγώ, ότι, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική στην Ουγγαρία. Αυτό που μετράει, είναι ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα ευτυχισμένο μέρος όπου έχω ζήσει», «τολμά» να πει η Κλαρκ, μια «αμαρτία» που λίγοι είναι σε θέση να τολμήσουν να δεσμευτούν δημοσίως, αλλά και στην καθημερινή ζωή της είναι ένα κοινός τόπος.

Το γεγονός πως σπάει το ταμπού της σιωπής, το φόβο, δίνει μεγαλύτερη αξία στη Κλαρκ, σε μια κοινωνία στην οποία ο κομμουνισμός έχει δαιμονοποιηθεί, ενώ λίγοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πώς έχουν ζήσει κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, εκτός εάν πρόκειται για κάτι προσωπικό. Τώρα που η οικονομική κρίση εκθέτει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια αναφορά και παράδειγμα για το ότι μετρά το πως πραγματικά ζούσαν στις σοσιαλιστικές χώρες.

Η Κλαρκ εξηγεί ότι «ο κομμουνισμός εγγυάται δουλειά για όλους, δωρεάν και καλή εκπαίδευση, ποιότητα στις παροχές υγείας, επίσης, η βία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη». Και λέει κάτι σημαντικό, το τόσο σπάνιο είναι σήμερα στις χώρες της δύσης:





H Zsuzsanna ηλικίας7 ετών,
στο δημοτικό σχολείο της στην Ουγγαρία


«Αλλά ίσως το καλύτερο από όλα ήταν η αίσθηση που υπήρχε τότε, η συντροφικότητα, ένα πνεύμα που εξαφανίστηκε στην υιοθετημένη πατρίδα μου, την Αγγλία αλλά και στην Ουγγαρία σήμερα».

Η Σουζάνα Κλαρκ, που γεννήθηκε το 1968 από μια οικογένεια της εργατικής τάξης, λέει στη συνέντευξή της και στο επερχόμενο βιβλίο της, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ουγγαρίας ήταν τότε παρόμοιο με αυτό που υπήρχε στη Βρετανία και ότι τα ακαδημαϊκά πρότυπα ήταν πολύ υψηλά και υπήρχε αυστηρή πειθαρχία. «Θυμάμαι με ευχαρίστηση το χρόνο που ως φοιτήτρια συμμετείχα στις πρωτοπόρες, κομμουνιστικές οργανώσεις της νεολαίας που δίδασκαν στα παιδιά να συμμετάσχουν από τις μικρές ηλικίες και να οργανώνονται συλλογικά.»

«Πολλοί Δυτικοί πίστευαν ότι αυτό ήταν μια ακατέργαστη προσπάθεια για κατήχηση των νέων στην κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά ήταν κάτι πρωτοποριακό που βοηθά στην γνώση σημαντικών πραγμάτων στη ζωή, για να χτίσει η νεολαία την συντροφικότητα ή τη σημασία της συνεργασίας προς όφελος της κοινότητας» λέει η Κλαρκ, «κάτι που είναι απών στον καπιταλισμό, που το κύριο για τους μαθητές είναι να θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαίους και να περιφρονούν την κοινότητα.»

Μιλώντας για τον πολιτισμό, η Σουζάνα Κλαρκ εξηγεί ότι αυτός «θεωρήθηκε πολύ σημαντικός από την κυβέρνηση» και ότι «οι κομμουνιστές δεν θέλουν τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή να περιορίζονται σε μια προνομιακή ανώτερη μεσαία τάξη, τα καλύτερα, όπως η καλύτερη μουσική και η λογοτεχνία ήταν διαθέσιμα για όλους όσους ήθελαν να τα απολαμβάνουν», με προσιτές τιμές, με πολύ φθηνά εισιτήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις, και ο καθένας μπορούσε να αντέξει οικονομικά να πάει στην όπερα ή το θέατρο.

Για την Κλαρκ είναι σαφές ότι υπήρχαν και αρνητικά πράγματα στον κομμουνισμό, όπως οι περιορισμοί για τα ταξίδια προς δυτικά, η υποχρεωτική εκμάθηση της ρωσικής, το υπερβολικό επίπεδο γραφειοκρατίας, και ο περιορισμός στο δικαίωμα να επικρίνουν την κυβέρνηση, αλλά βάζοντας τα πάντα σε ισορροπία «τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών».





Χρυσά χρόνια: H Zsuzsanna δεξιά,
ηλικίας 14 με μια φίλη


Το άρθρο είναι πιο εκτεταμένο, και πολύ ενδιαφέρον να το διαβάσετε, και να είστε βέβαιοι ότι θα σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας και να σχίζετε τα ρούχα σας, τόσο εσείς απολογούμενοι για τον αντικομουνισμό, που μπορεί να σας επηρέασε, καθώς και εκείνοι που φοβούνται ότι και πάλι ο κομμουνισμός θα θέσει σε κίνδυνο τα αποκλειστικά τους προνόμια.

Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων αναθεματισμού του κομμουνισμού, από τους υποστηρικτές του τέλους της ιστορίας και από αυτούς που λένε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο καπιταλισμός, με τον προπαγανδιστικό βομβαρδισμό της καθημερινής ζωής μας κατά της σοβιετικής σοσιαλιστικής οικονομίας που «υπήρξε βάναυση», ακολουθούν τις διδασκαλίες του μεγάλου θεωρητικού της χειραγώγησης των συνειδησεων Goebbels.

Τα συνεχή ψέματα για το βιοτικό επίπεδο των σοβιετικών πολιτών και των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τους, έχουν κάνει τις δικές τους αναμνήσεις για πολλούς ταμπού. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, ένα άρθρο ή ένα βιβλίο όπως αυτό θα ήταν σχεδόν αδύνατο, να κυκλοφορήσει και οι αναφορές στην πραγματικότητα αυτού του άρθρου της Daily Mirror να εμφανιστούν σε αντιστοιχία μόνο σε μερικές μικρές εφημερίδες.



Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας
Για τη ζωή στη σοσιαλιστικές ή σοβιετικές χώρες γράφονται μόνο τραγικές και θλιβερές ιστορίες σαν να υπήρξαν μόνο αρνητικές πτυχές. Τα πλεονεκτήματα βολικά αποθηκεύονται σε κουτιά θωρακισμένα με σιωπή. Είναι αλήθεια ότι κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά δεν είναι και ο καπιταλισμός, η ουσία του οποίου είναι η πρόοδος ορισμένων-λίγων και η πείνα και η γενοκτονία της πλειοψηφίας, η ανάπτυξη των λίγων με προνόμια και η φτώχεια σχεδόν όλων των άλλων.

Φέτος οι υπερασπιστές της διατήρησης των προνομίων γιορτάζουν 20 χρόνια «θριάμβου» του καπιταλισμού και παρουσιάζουν ίδιο το φασισμό με τον σοσιαλισμό (μεταξύ άλλων για να καθαρίσουν τις τεράστιες ομοιότητες και τις οικονομικές και κοινωνικές ομοιότητες ανάμεσα στον καπιταλισμό και το φασισμό). Οι μαρτυρίες πώς πραγματικά έζησαν εκείνη την εποχή, άνθρωποι ξεπερνώντας το φόβο και την κοινωνική πίεση που ποινικοποιεί κάθε τι που δίνει την αίσθηση της κοινότητας, της αλληλεγγύης και του κομμουνισμού, δεν είναι ευπρόσδεκτες.

Παρά τις προσπάθειες των αντι-φρονούντων (πολλοί από αυτούς στις χώρες τις πρώην «κομμουνιστικές» που ήταν και τόσο κοντά στην εξουσία, δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε κομμουνιστικές ούτε καπιταλιστικές, αλλά οπορτουνιστικές), να παρουσιάσουν μια «αλήθεια» επιφανειακή, είναι γνωστό το γεγονός (παρά τις προσπάθειες να το κρύψουν) ότι ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε την Ευρώπη από το φασισμό.





Κέφι: Σε μια έξοδο με τα ξαδέρφια της στη διάρκεια
της παιδικής τους ηλικίας στην Ουγγαρία
Ο σοσιαλισμός οικοδόμησε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Η εναλλακτική λύση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στη Δυτική Ευρώπη πρόσφερε την κοινωνία της πρόνοιας για να σταματήσει η ελκυστικότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας.Στην πραγματικότητα η πτώση του σοσιαλισμού πριν από 20 χρόνια αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού με την απώλεια κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν μέχρι και σήμερα στον καπιταλιστικό κόσμο. Οι επιχειρηματίες και οι προνομιούχοι, δεν είχαν πλέον το αντίπαλο δέος και επέτειναν την εκμετάλλευση.

Όπως λέει η Σουζάνα Κλαρκ, ο κομμουνισμός, φυσικά, είχε ελαττώματα, αλλά αυτός ήταν μια πολύ πιο δίκαιη και ενωμένη κοινωνία. Και αυτό, τώρα που οι καπιταλιστές έχουν δείξει τον αληθινό στόχο τους, να πλουτίσουν με όλα τα μέσα, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, τους πολίτες, πόσο μάλλον τα ανθρώπινα όντα όλα πάνω από τον πλανήτη ή τους φυσικούς πόρους. Αυτό γίνεται όλο και πιο σαφές.

Ίσως τελικά ο εορτασμός της 20ης επετείου από την πτώση του «Σιδηρού Παραπετάσματος» να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα το σημείο καμπής, για να αρχίσουν να γιορτάζουν την τελική κατάρρευση του καπιταλισμού.

Πηγή: Κολινδρός    μεσω fadomduck2












4 σχόλια:

  1. Αλλο μια εξαιρετικη αναρτηση Συντροφε. Αξιζουνε πολλα συγχαρητηρια στην συγκεκριμενη κυρια που γεννημένη στην Ουγγαρια το 1968 αναγνωριζει τα θετικα του Σοσιαλισμου σε σχεση με την καπιταλιστικη ζουγκλα παρα το οτι ο Σοσιαλισμος μετα το 20ο Συνέδριο το 1956 βρίσκοτανε σε αντίστροφη πορεια με την Σταδιακη εφαρμογη νομων του Καπιταλισμου που οδηγησε στην ολοκληρωση των ανατροπων το 1991. Και ειναι θετικα τα λογια γιατι ξεκινησε να καταλαβαίνει τον κοσμο απο το 1980 οταν πλεον υπηρχε ηδη εφαρμογη νομων του Καπιταλισμου για 24 χρονια και ηδη ειχε παγιωθει μια κατασταση. Αυτα τα λογια ομως δεν πρεπει να μας κρυψουνε την πραγματικοτητα που λεει οτι ειχε επικρατησει ο Οπορτουνισμος. Γιατί θα βρεθουνε σιγουρα οι Μανιαδακηδες να βγάλουνε τον σ.Ρακοσι Αριστεριστή......να διαστρεβλωσουνε λογια των ΛΕΝΙΝ και ΣΤΑΛΙΝ για την Φεουδαρχία για να μας σερβίρουνε την ξυνισμενη σουπα οτι η Ουγγαρία ειχε ταχα Φεουδαρχια πριν το 1945 αρα βαδιζανε στον Σοσιαλισμο δια της Λαοκρατίας.........και δεν υπάρχει θεμα οπορτουνισμο. Ολοι όσοι προσπαθουνε να μας πεισουνε οτι ειχε Σοσιαλισμο χωρις να υπαρχει θεμα Οπορτουνισμου θα πρεπει να μας εξηγησουνε γιατι τπ 1991 στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανατροπής ο λαός δεν αντέδρασε αλλα εμεινε απαθεις και ολος ο κρατικος μηχανισμος συνεχισε πλεον και επισημα με το νεο καθεστως. Τα πραγματα για τους Κομμουνιστες που δεν κοροιδεύουνε τον κοσμο για να συγκαλυψουνε απο πισω τα εγκληματα του Οπορτουνισμού είναι απλά. Ο λαος ζουσε μια κατασταση που σταδιακα εμφανιζοντουσαν Τάξεις την στιγμη που η Κοκκινη σημαια του Προλεταριατου συνεχιζε να ειναι στην θεση της. Η ζωή του χειροτερευε ενω τα στελεχη του Κομματος στο κρατος παρασιτικα πλουτιζανε. Οποτε φυσιολογικα μισησε τον Σοσιαλισμο που νομιζε οτι εχει και το αφησε να παει στο διαολο μη γνριζοντας οτι απο το 1975 περιπου και μετα στην πραγματικοτητα ειχε καπιταλισμο. Αυτος αλλωστε ηταν και ο στοχος της Οπορτουνιστικης Αντεπαναστασης μεσα στο κόμμα.Και έρχεται η ΚΟΡΕΑ και η ΚΟΥΒΑ που δικαιωνουνε αυτα που λεω.Το 1991 σε αυτες τις 2 χωρες δεν συνεβη τιποτα απολυτως απο αυτα που γινανε στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝ.Ευρώπη.Γιατι αραγε συνεβη αυτο.Εδω πεφτει ΜΟΥΓΚΑ απο τους Χαφιεδες του Μανιαδακη. Ειναι κατι σαν φυσικο φαινομενο.Και εδω αρχιζει το παραμυθι με την Φεουδαρχια και η διαστρεβλωση ΛΕΝΙΝ και ΣΤΑΛΙΝ. Και εγω βαζω ξανα το ερωτημα σε αυτους του Χαφιεδες. Γιατι δεν συνεβη σε ΚΟΡΕΑ ΚΟΥΒΑ οτι στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝ.Ευρώπη το 1991. Για να δουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μου επιτρεψεις και μερικα στοιχεια πολυ χρησιμα απο την ουγγαρια. Το 1919 δοθηκε η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ Κ.Κ με ένα ορο.Οτι θα διαλυθει μεσα στο Σ.Κ. σε γραμμα του ΛΕΝΙΝ με την αγωνια του για το τι συμβαινει ο Μπελα κουν τον καθησυχασε οτι ολα ειναι ενταξει και η ουγαρία δεν ειναι ΡΩΣΙΑ. Αποτέλεσμα οι Οπορτουνιστές τους πνίξανε στο αίμα οπως και στην Γερμανία. ακολούθησε Αστική Στρατιωτική δικτακτορία του Χορτ μεχρι την απελευθέρωση απο τον Κόκκινο Στρατό το 1944 που τους έδωσε την δυνατότητα να οικοδομήσουνε Σοσιαλισμό όπως και στις άλες χωρες της ΑΝ.Ευρώπης που χωρίς την παρουσία του ο οποτουνισμός θα τους ειχε πνίξει και παλι στο αιμα το 1919. Τον Ιουνη του 1953 καθαιρέθηκε απο Γ.Γ ο σ.Ρακοσι σαν Αριστεριστής........και ανέλαβε ο Ναγκι φυλακή μέχρι τότε για Αντεπαναστατικη δραση.Λίγο πριν τα γεγονότα του 1956 ειχανε γυρισει απο την Μόσχα με τον σ.Ρακόσι να έχει καθαιρεθεί και απο πρωθυπουργος. Ανελαβε ο Ναγκι ο οποίος μπήκε επικεφαλής της Αντεπανάστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάργησε τους Συνοριακους ελεγχους με αποτέλεσμα ολη η Αντεπανάσταση να περάσει μέσα απο την ουδετερη.........Αυστρια του Χρουτσοφ. Οταν κατεστάλει η Αντεπανάσταση δεν ανέλαβε πάλι ο σ.Ρακοσι γιατί ήτανε λεει Αριστεριστης. Ανέλαβε ο Κανταρ Γιανους γιατι μεσολαβούσε ενα Ενδιαμεσο Σταδιο προς τον Καπιταλισμό χωρίς εξαλοσύνες του Νάγκι ησυχα ομορφα και ωραια. Τα Σεβη μου Συντροφε και ευχαριστώ για την φιλοξενία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κατι ακομα σχετικα με τις δυο χωρες που εχουνε Σοσιαλισμο τα ελευταια 25 χρονια ΚΟΡΕΑ ΚΟΥΒΑ. Η πρωτη διαχωρησε την θεση της απο της Καταστροφικες αποφασεις του 20ου Συνεδριου οικοδομησε Σοσιαλισμο εφτιαξε βαρια βιομηχανια και συνεχιζει να υπαρχει μεχρι και σημερα με τα μεσα παραγωγης Κοινωνικοποιημένα και με τους καταληλους ΕΛΙΓΜΟΥΣ εκμεταλευσης των Ενδοιμπεριαλιστικών διαφορων μεταξυ ΕΠΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ. Η ΚΟΥΒΑ λογο της Γεωγραφικής της θέσης διατηρησε τις σχεσεις με την ΕΣΣΔ που βρισκότανε σε πορεια ανατροπης δεν εφτιαξε βαρια βιομηχανια και τα τελευταια 10 χρονια πιεζομενη απο το Δολοφονικο Εμπαργκο ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις στην οικονομια εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμού. Το αποτελεσμα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ θα ειναι η επιστροφη του Καπιταλισμού σε μια πορεία. Το οτι οι Αμερικανοι ανοιξανε πρεσβεια ενω στην ΚΟΡΕΑ δεν εχουνε οπως και το οτι χαλαρωνουνε το εμπαργκο ενω στην ΚΟΡΕΑ δυναμωνει τα λεει ολα. Καλο θα ειναι να χρησιμοποιούμε δηλώσεις σαν της συγκεκριμένης Κυρίας χωρίς ομως αθελα μας να ακυρωνουμε τις συγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ και να δικαιωνουμε του Χαφιεδες του Μανιαδακη τυπου ΑΡΑΒΑΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ καλαματιανου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή