Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ



ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΔΟΥΚΑ.




Εκεί εφαρμόζεται αυτό που θέλουμε : εκεί που το έφτιαξε ο Τσε Γκεβάρα και ο Κάστρο : στην Κούβα.

1. Διαβάζω στο χτεσινό ΠΟΝΤΙΚΙ : "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί". ( Δείτε το http://www.topontiki.gr/…/pagkosmia-iatriki-protia-tis-koyv… )


2. Πρίν από μερικές μέρες ξαναδιάσα κάπου ότι κουβανοί γιατροί, απ' αυτούς που περιδιαβαίνουν δωρεάν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες στον κοσμάκη, μετέφεραν στην Κούβα και θεράπευσαν με εγχείρηση τον απόστρατο αξιωματικό του βολιβιανού στρατού, ο οποίος το 1967, είχε δώσει τη χαριστική βολή στον Ερνέστο Γκεβάρα. Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η επέμβαση έγινε το περασμένο έτος και έγινε γνωστή όταν ο ίδιος ο γιος του ασθενή έστειλε επιστολή σε βολιβιανή εφημερίδα για να ευχαριστήσει τους γιατρούς που έσωσαν τον πατέρα του. ( Δείτε το http://mobile.in.gr/Article.aspx?Id=836874 )

3. Πριν λίγο καιρό, 460 ακόμα Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές πήγαν σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα, για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού του Έμπολα. Την ίδια ώρα, πάνω από 50.000 γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα εργάζονται σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 4.000 σε 32 χώρες της Αφρικής. ( Δείτε το http://www.newsbomb.gr/…/empola-koyvanoi-giatroi-kai-nosile… ).


4. Ο Μάικλ Μούρ, στα πλαίσια του ντοκυμαντέρ "SICKO", πήγε διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου απ' τη Ν. Υόρκη, (που δεν τους θεράπευε το Αμερικάνικο σύστημα υγείας, λόγω κόστους), στην Κούβα για θεραπεία. Το ντοκυμαντέρ δείχνρι τους Κουβανούς να υποδέχονται τους ταξιδιώτες και να τους παρέχουν κάθε είδους αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα φάρμακα τα οποία χρειάζονται, για δυό μήνες, δωρεάν. ( Μπορείτε να βρείτε την ταινία SICKO Mάικλ Μούρ σε κάποιο VIDEOCLUB).

5. ( Δείτε κι αυτό http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=103545 )


6. "Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της ηπείρου και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν". Το ότι η Κούβα έχει το καλύτερο σύστημα παιδείας έχει γραφτεί πολλές φορές κι από διάφορους φορείς, τύπο κλπ. ( Δείτε το http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG7292 ).

7. Και πάνω απ' όλα αυτά, σήμερα, την ώρα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, κι ενώ η Κούβα βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε αποκλεισμό ... έχει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της 4%. (Δείτε το https://eleutheriellada.wordpress.com/…/%CE%BA%CE%BF%CF%8D…/ )

8. Αν σας πω ότι όταν πήγε στην Καραιβική ο τυφώνας "Κατρίνα", το κράτος της Κούβας πήρε τα μέτρα του (μετακίνησηληθυσμού κλπ) ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα θύμα. Σε αντίθεση με τη Νέα Ορλεάνη όπου τα θύματα ήταν εκατοντάδες ή χιλιάδες. Ο Δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης είχε πει στην τηλεόραδη : "Όποιος μπορεί ας φύγει". Προφανώς οι πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να φύγουν.
Δηλαδή αν δεν είχε αποκλεισμό που θα είχε φτάσει ; Ευτυχώς λοιπόν που δε γίναμε Κούβα ...



1 σχόλιο:

  1. Ωραιο το αφιερωμα Συντροφε μπραβο, Αυτη ειναι η χωρα των ΤΣΕ ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΣΙΕΝΦΟΥΕΓΟΣ που κανανε την μεγαλη Κουβανικη Επανασταση του 1959 με σημειο Εκκινησης την επιθεση στην Μονκαδα στις 26 ιουλη του 1953. Ευχομαι στις Επαναστατικες δυναμεις της Κουβας να συνεχισουνε την θρυλικη αυτη πορεια παρολο που ειμαι απαισιοδοξος απο την πορεια που ακολουθουνε τα τελευταια 10 χρονια ανεξαρτητα προθεσεων. Η Εμπειρια της ΕΣΣΔ μας εχει κανει σοφοτερους. Επίσης βαζω ενα στοιχειο ακομα για προβληματισμο. ΟΙ Αμερικανοι χαλαρωνουνε σταδιακα το Εμπαργκο οσο συνεχίζεται η εφαρμογή νομων του Καπιταλισμου. Σε αντιθεση με την Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ που το Εμπαργκο δυναμωνει. Ειναι οι δυο χωρες που ο Σοσιαλισμος το 1991 δεν ανατραπηκε αλλα εχουνε μια τεραστια διαφορα που φαινεται τα τελευταια 25 χρονια. Η Κουβα λογο της θεσης που βρισκεται ειχε αναγκαστικα σχεσεις με την ΕΣΣΔ που ειχε αρνητικες συνεπειες στο να φτιαξει βαρια βιομηχανία λογο του Καταμερισμου της ΚΟΜΕΚΟΝ. Επισης μεγαλη ζημια εκανε και η απόσυρση το 1962 των Πυραυλων απο τον Ανεκδιηγητο Παλιατσο Χρουτσοφ χωρις καν να ενημερωση τους Κουβανους. Στην χειροτεροι περιπτωση επρεπε να διαπραγματευτεί την αποχωρηση του Γκουανταναμο ο Αθλιος. Αντίθετα η Κορέα που δεν ακολουθησε τα φυντανια του 20ου συνεδρίου εχει βαρια βιομηχανια σημερα. Συνεχιζουμε Στραταρχα. Και παλι μπραβο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή