Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ασφαλιστικό - Εργασιακά: Στο «συρτάρι» έτοιμα προς εφαρμογή νέα αντιλαικά μέτρα μετά τις εκλογές



Στο συρτάρι παραμένουν - έτοιμα προς εφαρμογή - τα αντιλαϊκά μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που η ενεργοποίηση των σχετικών αποφάσεων θα υλοποιηθεί μετά τις εκλογές, με βάση και τη χρονική παράταση που έδωσαν στην χώρα μας οι δανειστές έτσι ώστε να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις.
Από την άποψη αυτή επιβεβαιώνεται η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ενόψει εκλογών της 25ης Γενάρη, στη Βουλή και στο λαό έτσι ώστε να εμποδιστούν τα χειρότερα που έρχονταιπαρά την προσπάθεια συγκάλυψης του νέου γύρου της αντιλαικής βαρβαρότητας, που έχουν επιδοθεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την τακτική των εκβιαστικών διλημμάτων, είτε με τις αυταπάτες που επιστρατεύουν.

Έτσι με βάση και τα έως τώρα δεδομένα τα ανοιχτά θέματα αφορούν:

Οι «αλλαγές» στο ασφαλιστικό:
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει είναι οι αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015, γεγονός που στην πράξη θα οδηγούσε, σε πιο γρήγορη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 (Νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) όπου η σύνταξη μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα καθώς υπάρχει διαχωρισμός της σε βασική και αναλογική, με τις ιδιωτικές εταιρείες να εισέρχονται δυναμικά στο σύστημα.
Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει την «πιλοτική» εφαρμογή του χρόνου για ένα χρόνο προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη οι «στρεβλώσεις» και εφόσον κριθεί απαραίτητο, τότε τα όποια «διορθωτικά» μέτρα να ληφθούν μετά την άνοιξη. Ταυτόχρονα στο τραπέζι έχει τεθεί η αύξηση των λεγόμενων ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο, γεγονός που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως σε αυτούς με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μητέρες ανηλίκων κλπ.
Εδώ από την « αντιλαϊκή φαρέτρα» είναι πιθανόν να βγει και η αρνητική μεταβολή του σημερινού ποσοστού «αντικινήτρων» για να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο η νωρίτερη αποχώρηση από την εργασία που σήμερα είναι στο -30% για 5 χρόνια πρόωρης συνταξιοδότησης. Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν επιπρόσθετα παρεμβάσεις στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, με δραστική μείωση του σκέλους της κρατικής χρηματοδότησης, γεγονός που σημαίνει δραματική επιδείνωση της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων που ήδη στενάζουν, που με τη σειρά του αυτό μεταφράζεται σε νέο γύρο περικοπών.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι το θέμα συνδέεται με την εφαρμογή του νόμου 3863, και εφόσον επιταχυνθεί η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, στο τέλος του επόμενου έτους, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της κρατικής επιδότησης.
Στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και το ΕΚΑΣ, που θεωρείται προνοιακό επίδομα και σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να «αποδεσμευτεί» από την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο της συνολικής «αναδιάρθρωσης» των προνοιακών επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τη σύνδεση του ΕΚΑΣ με μιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εδώ επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι το ελάχιστο «εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται ευθέως και αποτελεί τον «πολιορκητικό κριό» για την περικοπή και μείωση εισοδημάτων και επιδομάτων που σήμερα λαμβάνουν εργαζόμενοι, άνεργοι, ανάπηροι και συνταξιούχοι.
Όμως οι μειώσεις στις συντάξεις θα προέλθουν και μέσω άλλων οδών όπως μέσω του «παγώματός τους», θέμα που αφορά τους ήδη συνταξιούχους, για τα έτη 2016 - 2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταλήξουν στις τσέπες του κεφαλαίου.
Δεδομένη θεωρείται επίσης και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης και όχι μόνο της κατώτατης. Η διάταξη αυτή θα αφορά τους νέους σε ηλικία ασφαλισμένους. Τίθεται για πρώτη φορά ηλικιακός διαχωρισμός και θα ισχύει για όσους το 2015 είναι 40 ετών, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή το 1975, χωρίς ωστόσο σε αυτό το σκέλος να υπάρχει μέχρι στιγμής οριστική απόφαση με την τρόικα να απαιτεί άμεση εφαρμογή.
Επίσης στις προτάσεις περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, η δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, καθώς και η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από το 2017, φυσικά στη λογική γενικευμένης και ενιαίας ασφαλιστικής φτώχειας για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Οι «αλλαγές» στα εργασιακά:
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δια νόμου από την πλευρά της τρόικας είναι ψηλά στην αντζέντα των διαπραγματεύσεων, με το υπουργείο Εργασίας θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, να αντιπροτείνει ότι ήδη οι ομαδικές απολύσεις διευκολύνονται μέσω του (ΑΣΕ) Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που ήδη έδωσε απτά «δείγματα γραφής» ικανοποιώντας το αίτημα της εργοδοσίας της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» Ασπροπύργου, για ομαδικές απολύσεις πριν από λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ του ΑΣΕ, γεγονός που εκθείασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» που σχεδιάζουν είναι στην «σειρά» για να υποβάλλουν ανάλογα αιτήματα.
Επίσης και το ζήτημα του «λοκ άουτ» της ανταπεργίας υπέρ της εργοδοσίας επανέρχεται.
Παράλληλα η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου είναι προ των πυλών με το πρόσχημα ότι εμφανίζει «σημάδια κόπωσης». Βασική στόχευση είναι να μπουν στο «γύψο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες. Εδώ «μήλον της έριδος» υπέρ της εργοδοσίας είναι να υπάρξει πρόβλεψη για πλειοψηφία 50%+1 επί του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και όχι επί των παρόντων στην γενική συνέλευση για την κήρυξη απεργίας. Ο «ελιγμός» του υπουργείου περιλαμβάνει την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες (από 24), βάζοντας ουσιστικά μεγαλύτερες δυσκολίες στην κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας. Ακόμη η κατάργηση στο προστατευτικό πλαίσιο των συνδικαλιστών, όπως η προστασία από απόλυση ένα χρόνο μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας, περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών κλπ.
Από την πλευρά του ιδιαίτερα το ΔΝΤ προβάλλει έντονα το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού και των λεγόμενων ενδιάμεσων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, επιδιώκοντας κυρίως το δραστικό χτύπημα των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η τακτική που επιλέγεται για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων είναι ο «περιβόητος κοινωνικός διάλογος» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» μεταξύ αυτών και της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από «μελέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου