Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

 Μαζικά τα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά

Χαρακτηριστικό του όγκου και της μαζικότητας είναι πως όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στο Σύνταγμα, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Ομόνοια. 








Μαζικά σε όγκο και παλμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι πορεύτηκαν από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας. (Δείτε βίντεο με συνθήματα ΕΔΩ)
Χαρακτηριστικό του όγκου και της μαζικότητας είναι πως όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στο Σύνταγμα, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Ομόνοια. 
Μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών δονούσαν τα συνθήματα «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού, να 'ρθουν τα πάνω κάτω» και «Καμία εμπιστοσύνη, καμία αναμονή, οργανώσου τώρα για πάλη ταξική», ενώ όταν οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από τη Βουλή φώναζαν το σύνθημα «Εδώ εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ».
Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία των μπλοκ των Επιτροπών Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών και Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ. (Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση ΕΔΩ

«Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Βασίλης Πετρόπουλος από το ΠΑΜΕ. «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμή τους και τους αγώνες τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανατροπή. Την 1η Νοέμβρη να βουλιάξει η Αθήνα με εργάτες, με νεολαίους, με ανέργους, με επαγγελματοβιοτέχνες, με αγρότες, με συνταξιούχους, διεκδικώντας τη ζωή που μας ανήκει και όχι τα ψίχουλα που θέλουν να μας μοιράσουν οι υπηρέτες του ρεαλισμού της ΕΕ και των καπιταλιστικών κερδών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Και μετά την 1η του Νοέμβρη, στη βάση όλης αυτής της δουλειάς, προετοιμαζόμαστε για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμώντας το μέγεθος της επίθεσης γενικά, κατά κλάδο, κατά χώρο δουλειάς, με τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος στην πρώτη γραμμή του αγώνα». (Διαβάστε όλη την ομιλία στο συνημμένο).

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο γραμματέας του Σωματείου Μετρό Στοκχόλμης, Ούλε Πέρσον(Δείτε εδώ το χαιρετισμό) ενώ αμέσως μετά χαιρέτισαν οΧρύσανθος Κυριαζής, εκ μέρους των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου (Διαβάστε στο συνημμένο τον χαιρετισμό), και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος κάλεσε «να δυναμώσει στο κίνημα η γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους». (Παρακάτω επισυνάπτεται η ομιλία σε μορφή PDF).
Όπως ανακοινώθηκε, τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρηέχουν αποφασίσει και έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία του, 417 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. 
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (Δείτε τη δήλωση ΕΔΩ).
Στον Πειραιά...
Μαζική πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κοραή.  Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σωκράτης Κόντης από την Επιτροπή Ανέργων Πειραιά, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΓ ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ο Νίκος Ξουράφης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Δυναμώνουμε παντού σε όλους τους κλάδους, στα μεγάλα εργοστάσια, εκεί που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, το ρεύμα της αντιπαράθεσης και του απεγκλωβισμού εργαζομένων από τη θεωρία, την πολιτική και πρακτική συνεργασίας και του συμβιβασμού.
Δυναμώνουμε την αντιπαράθεση με τους φορείς τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Δυναμώνουμε το ρεύμα της ταξικής συσπείρωσης και πάλης, το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συμμαχίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη θα είναι στα χέρια της. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για την επιτυχία του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.  


Στη Θεσσαλονίκη...
Μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.«Παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και «Η εξαθλίωση δεν μας ταιριάζει, ψηλά το κεφάλι, οργάνωση παντού», το πανό του Συνδικάτου επισιτισμού - τουρισμού».
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο 'Άγαλμα του Βενιζέλου. Μιλώντας ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου εργαζομένων στην Κόκα-Κόλα, μετέφερε την εμπειρία του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων και δήλωσε παρών στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Νάτζμε, από τη γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. (Παρακάτω επισυνάπτεται η ομιλία σε μορφή PDF και φωτογραφίες. Δείτε βίντεο ΕΔΩ). 
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις...
Συγκεντρώσεις έγιναν, ακόμη, το πρωί του Σαββάτου σε Αλιβέρι, Αλμυρό, Ελευσίνα, Θήβα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Σκόπελο, Τρίπολη, Φλώρινα.
Επίσης, στο Λαύριο  με πλήθος εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε από τους επαγγελματοβιοτέχνες ο Αποστόλης Παμφίλης και μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Συρίγος Βάλσαμος. Διαβάστηκε ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ έγινε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες).
Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Απόστολου Στεργιόπουλου από την επιτροπή αγώνα ανέργων Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ενώ την ομιλία έκανε η Εύη Καρυδάκη από τη γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. (Δείτε φωτό παρακάτω και διαβάστε αναλυτικά στο συνημμένο).
Στη Λάρισα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Μπλέκος, πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την ομιλία, δείτε παρακάτω φωτό και δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Γιώργος Κουτσιούκης και από το ΠΑΜΕ ο Κυριάκος Μαυρομάτης. (Δείτε παρακάτω φωτό)
Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των σωματείων ΕΒΕ ο Κώστας Πλιάτσικας, πρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Βάσω Μπακάση, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων. (Δείτε παρακάτω φωτό)
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας. Από το ΠΑΜΕ μίλησε ο Λεωνίδας Κεραμίδας και απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Ζιάκας εκ μέρους του Σωματείου ΕΒΕ Καλαμπάκας.
Στην πλατεία 23ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο πού διοργάνωσαν τα Σωματεία του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.  (Δείτε παρακάτω φωτό)
Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. (Δείτε παρακάτω φωτό)
Το απόγευμα του Σαββάτου είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε: 
Αργοστόλι, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
Ζάκυνθος , 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο
Λήμνος, 7 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας
Νάουσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Ρόδος, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου
Σπάρτη.7 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Στις 8 Οκτώβρη:
Κως, 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας
Άλλες κινητοποιήσεις 
Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της Μέρας Διεθνούς Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με θέμα την ανεργία. 
Κινητοποιήσεις έγιναν την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις της χώρας (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)  ενώ την Πέμπτη 2 Οκτώβρη έγινε κινητοποίηση στην Ξάνθη (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
- Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο σχολείο» και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
- Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα, εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
- Από το Εργατικό Κέντρο Άρτας, κινητοποίηση στις 9/10 στο Νοσοκομείο της πόλης.
- Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10 παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
- Από το Πολιτιστικό Τμήμα του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες (6/10 Τούμπα, 8/10 Σταυρούπολη, 13/10 Μενεμένη, 17/10 Καλαμαριά, 19/10 Χορτιάτη και 21/10 Εύοσμο).
- Από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στις 15/10, στις 8.30 π.μ. παράσταση στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου