Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΕΙΔΕΣ Η ....ΔΕΗ ?











Σχετικά με το θέμα της ενέργειας και της απελευθέρωσής της υπάρχει μια αναφορά της Επιτροπής της ΕΕ του Μάρτη 2014 ( http://ec.europa.eu/energy/doc/2030/20140122_swd_prices.pdf ). Σε αυτή αναλύεται το ζήτημα των τιμών της ενέργειας (ηλεκτρικό και αέριο), του κόστους της για τους καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς και των ανταγωνισμών της ΕΕ με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (κυρίως Ρωσία και ΗΠΑ). Ορισμένες επισημάνσεις:

1) Στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν απερίφραστα την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ" (ΣΚΑΙ, Καθημερινή κ.α.) ακούγεται το επιχείρημα ότι το ρεύμα της ΔΕΗ είναι "το πιο ακριβό στην Ευρώπη".

Στην έκθεση (σελ 7 και 10) φαίνεται σαφώς πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι τιμές του ελληνικού ρεύματος είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ-27.
Έτσι προκύπτει το εξής ερώτημα. Τα στοιχεία αυτά τα αγνοούν οι διάφοροι "Άρηδες και Μπάμπηδες"; Ή μήπως διαφωνούν με τον τρόπο που τα υπολογίζουν στη Γιούροστατ;


2) Δεύτερο επιχείρημα: "Η ΔΕΗ είναι ζημιογόνα".

Και ας μιλήσουν οι αριθμοί: "Στα 81,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της ΔΕΗ Α.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2014 από 49,4 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τα προσαρμοσμένα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 48,4 εκατ. ευρώ."
( http://www.naftemporiki.gr/finance/story/814238/dei-auksisi-kerdoforias-sto-a-trimino)


3) Τρίτο επιχείρημα: "Η ΔΕΗ είναι μια κρατική(;!;!;), εσωστρεφής και απολιθωμένη επιχείρηση"

5 Μάη 2014
"Την ίδρυση 100% θυγατρικής εταιρείας, με έδρα την Τουρκία και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΔΕΗ+0,62% Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται σε 2 εκατ. τουρκικές λίρες, ή περίπου 686.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας."
( http://www.naftemporiki.gr/finance/story/803244/dei-idrusi-thugatrikis-stin-tourkia)


4) Επίσης να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο "δημοσιονομικό όφελος" όπως στα άλλα ξεπουλήματα. Εκτός από τη μέθοδο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που δεν αποφέρει έσοδα στους ήδη μετοχους της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, το ύψος των τελικών εσόδων μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα. Ωστόσο είναι σίγουρο πως η πώληση μιας πολύ κερδοφόρας και μοναδικής στο είδος της επιχείρησης δεν μπορεί να είναι επωφελέστερο από τη διατήρησή της.


5) Δεν υπάρχει κανένας στόχος για να επωφεληθεί κάτι το ελληνικό δημόσιο. Η πώληση γίνεται μόνο για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Από την ανωτέρω έκθεση της Επιτροπής φαίνεται ξεκάθαρα στις πρώτες αράδες ο στόχος της κυβέρνησης κατ' εφαρμογή των ενωσιακών επιταγών:
"Europe's energy sector is in the midst of a major transformation. Its gas and electricity sectors 
are moving from public monopolies into competitive private companies in liberalised markets (...)"

Καμία εξαπάτηση λοιπόν.


6) Στην ίδια έκθεση υπάρχει αναφορά στην "ενεργειακή κοινωνική πολιτική" και την προστασία των αδυνάτων (σελ 244 επ.). Συμπερασματικά καταλήγει:
"Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειωθεί ότι τα κοινωνικά πλαφόν (social tariffs) μπορεί να στρεβλώσουν την αγορά, δεν ενθαρρύνουν την συνειδητή ενεργειακή συμπεριφορά (energy-efficient behaviour) και έχουν αναλογικά υψηλότερη οικονομική επίπτωση σε αυτούς που οριακά δεν εμπίπτουν στα κοινωνικά όρια (σ.σ. του πλαφόν)."

Δηλαδή:
α) Η πολιτική πρέπει να ασκείται με βάση την αγορά (γνωστό και αναμενόμενο)
β) Αν δεν μπορείς, να μην καταναλώνεις (γνωστό και αυτό)
γ) Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.


ΒΥ:DManche


ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡ απο το συλλαλητηριο στην Πτολεμαιδα : 

Εδώ έχει ανέβει και το βίντεο με την ομιλία του Ζαριανόπουλου...

http://www.902.gr/eidisi/topika-nea/46459/syllalitirio-gia-tin-mikri-dei-stin-ptolemaidavideo-foto

Ήμουν στην συγκέντρωση... Είχε πολύ ενδιαφέρον... ΝΔτες, Πασόκοι, συριζαίοι, παπάδες, μέχρι και εργολάβοι, σήκωσαν τα λάβαρα της υπεράσπισης της δημόσιας ΔΕΗ... Λίγο ακόμη και θα ζητούσαν Σοσιαλισμό με την φόρα που πήρανε... Είναι να απορεί τελικά κανείς την ΔΕΗ ποιος την ξεπουλάει τόσα χρόνια.!!!!.. Μάλλον από μόνη της ξεπουλιέται... Η ΔΕΗ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στους πολιτευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που πασχίζουν για τον δημόσιο χαρακτήρα της!!!!!

Ο Ζαριανόπουλος με την ομιλία του προσπάθησε να τους βάλει όλους αυτούς στην θέση τους...

Στα παραλειπόμενα... Ενδιαφέρουσα ήταν ντουντούκα των οργανωτών της συγκέντρωσης, που όταν μιλούσε ο Ζαριανόπουλος, την έπιασε οίστρος και φώναζε συνεχώς συνθήματα. Όταν στους άλλους ομιλητές τηρούσε σιγή. Μάλλον της άρεσε η ομιλία και πωρώθηκε... :) Ενώ σημαντική ήταν και η προσπάθεια να επαναφέρει στην τάξη τους παράφωνους παμίτες που φώναζαν "Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ή με τους εργάτες", που αμέσως μετά το σύνθημα φώναξε "Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ή με τους εργάτες". Κι έτσι η τάξη στην συγκέντρωση, αποκαταστάθηκε... 

Ο γνωστός Καρυπίδης, μίλησε κι αυτός. Στην ομιλία του, κατέληξε ότι αν ο κόσμος της περιοχής δεν θα είναι στο πλευρό του (αλλά στον καναπέ), στον αγώνα που θα δώσει για την υπεράσπιση της δημόσιας δεης, τότε θα παραιτηθεί. Πήρε μεγάλο χειροκρότημα γι' αυτή του την δήλωση. Δεν κατάλαβα όμως αν ήταν από χαρά για το ενδεχόμενο παραίτησης του... :)



ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ :
Συλλαλητήριο για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πτολεμαΐδα από σωματεία, φορείς και οργανώσεις της περιοχής. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι ταξικές δυνάμεις, με το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), προβάλλοντας, διεκδικώντας και καλώντας σε συσπείρωση στο ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, προσανατολισμού και αιτημάτων. Στο συλλαλητήριο παραβρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκφράζοντας έμπρακτα την εναντίωση του ΚΚΕ στα σχέδια της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του κλάδου της Ενέργειας.


Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για τις εξελίξεις με τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ επισημαίνεται:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με εντολή της ΕΕ προχωράει άμεσα, μέσα από τα θερινά τμήματα της Βουλής, τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας" γνωστή ως "μικρή ΔΕΗ". Προχωράει πιο αποφασιστικά στην προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο που στόχο έχει την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους.

Είναι συνέχεια της εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και επιταχύνθηκε λόγω κρίσης με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τώρα της "μικρής ΔΕΗ" και θα συνεχιστεί με την πώληση του 17% των μετοχών της μητρικής ΔΕΗ που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τα αποτελέσματα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης θα είναι καταστροφικά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής αλλά και γενικότερα. Χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, επιπλέον μειώσεις μισθών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αύξηση των ατυχημάτων λόγω εντατικοποίησης της εργασίας, μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις, πρόβλημα με την τηλεθέρμανση, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής Ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι στην ενέργεια , το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να στήσουν ένα ισχυρό τείχος βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική.

Απέναντι μας έχουμε ένα καλοστημένο σχέδιο που καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, που στόχο έχει να περάσουν με τις λιγότερες αντιδράσεις οι σχεδιασμοί τους, τους μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο, τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τα κέρδη τους, τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που συνέβαλε τα μέγιστα για την προώθηση αυτής της πολιτικής, όλους όσους στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο άσχετα αν ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτελέσματα του.

Στα πλαίσια αυτά το ΣΕΕΕΝ καλεί σωματεία, φορείς, το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε συσκέψεις για την οργάνωση του αγώναενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς».



ΚΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
"Ο Κεντρικός Σχεδιασμός οργανώνεται κατά κλάδο, μέσω ενιαίου κρατικού φορέα, διακλαδωμένου περιφερειακά και κατά κατηγορία. Στηρίζεται σε ένα σύνολο στόχων και κριτηρίων:

Στην Ενέργεια: Ανάπτυξη υποδομής για τη μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξ
άρτησης της Ελλάδας, εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, καθώς και των οικιστικών ζωνών, εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ενεργειακή πολιτική έχει ως άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, π.χ., λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ., τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου