Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπογράφτηκε η συμφωνία σύστασής της
Συνέχεια στην Τελωνειακή Ενωση με τη νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία δίνουν Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν
Οι τρεις Πρόεδροι μετά την υπογραφή
ΑΣΤΑΝΑ.--
Οι Πρόεδροι των Ρωσίας, Λευκορωσίας καιΚαζαχστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο καιΝουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, αντίστοιχα, υπέγραψαν χτες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν την ίδρυση τηςΕυρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, που θα μπει σε ισχύ από την 1/1/15. Πρόκειται για εξέλιξη της Τελωνειακής Ενωσης που είχε συναφθεί από το 2011 ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες και η νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία, κύρια επιδίωξη της Ρωσίας, αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και οι εμπορικές συνεργασίες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους αυτών των χωρών στον έντονο ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης «τα τρία κράτη δεσμεύονται να εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, να εφαρμόσουν μια πολιτική επικεντρωμένη στους βασικούς τομείς της οικονομίας: Την Ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές». Δημιουργείται έτσι μια τεράστια αγορά 170 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιστοιχεί σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό στο 2,5%, σε σχέση με την έκταση στο 15%, ενώ έχει και τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα. Προς το παρόν, η Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν δε δηλώνουν συμμετοχή, αλλά παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, εξετάζοντας μελλοντική ένωση. Θυμίζουμε, επίσης, ότι πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, είχε ανοίξει συζήτηση ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου για τη συνεργασία με την ΕΕ ή την Ευρασιατική Ενωση της Ρωσίας.
Νέες δυνατότητες για τα μονοπώλια
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική που θα αφήσει εποχή» και πρόσθεσε «στην πραγματικότητα δημιουργούμε τη μεγαλύτερη κοινή αγορά στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. τη χαλαρή καπιταλιστική συνεργασία που προέκυψε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ) με τεράστιο παραγωγικό, επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό και φυσικές πηγές». Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας, υπήκοοι των τριών χωρών θα μπορούν να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς ειδική άδεια. Το ζήτημα αυτό, ειδικά για τα ρωσικά μονοπώλια σημαίνει δυνατότητα για φτηνότερη εργατική δύναμη. Λευκορωσία και Καζακστάν, πάντως, είναι στην τρίτη θέση στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα.
«Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα γεννήθηκε» ήταν το σχόλιο του Καζάχου Προέδρου που πρόσθεσε ότι το βλέπει «ως έναν ανοιχτό χώρο και μια νέα γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας». Ταυτόχρονα, ο ΝΝαζαρμπάγιεφ, σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τα κράτη - μέλη «να αποφύγουν την επανάληψη λαθών που έγιναν στην ΕΕ, που οδήγησαν σε ύφεση» και κατονόμασε στοιχεία όπως η «αποβιομηχάνιση» ή το «κλείσιμο παραδοσιακών κλάδων». Φυσικά, η ανάλυση αυτή θέλει να κρύψει την ανισόμετρη ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό που είναι στοιχεία των καπιταλιστικών ενώσεων, κάτι που ισχύει και για την νεοϊδρυθείσα ένωση.
Ακόμα παραπέρα προχώρησε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας ΑΛουκασένκο,με τη χαρακτηριστική του φράση: «Ελπίζουμε ότι η οικονομική ένωση θα είναι το βάθρο της μελλοντικής πολιτικής, στρατιωτικής και ανθρωπιστικής ενότητας».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συμφωνία με τους ομολόγους τους διατύπωσε την ουσία της συμφωνίας, που υποτίθεται θεωρεί «ισότιμες τις τρεις χώρες». Είπε συγκεκριμένα: «Η γεωγραφική θέση της Ενωσης επιτρέπει για δημιουργηθούν δίκτυα μεταφοράς και logistics (αποθήκες, υπηρεσίες επιμελητείας κ.λπ.) όχι μόνο περιφερειακές, αλλά και με παγκόσμια σημασία που θα διευκολύνουν το εμπόριο προς Ευρώπη και Ασία». Και, βέβαια, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δίκιο, μόνο που οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με τα τεράστια μέσα παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων, δηλαδή στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Ισα - ίσα η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι ο λαός πληρώνει με το αίμα του, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου