Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το ήθος του Κομμουνιστή

"Παρακολούθησα χτες το βράδυ  (26/4) ένα μέρος από την τηλεοπτική  εκπομπή «Στην υγειά μας» που ήταν αφιερωμένη (με αφορμή τα δυο χρόνια απουσίας του) στον Δημήτρη Μητροπάνο. Καλεσμένοι της εκπομπής άνθρωποι, ως επί το πλείστον καλλιτέχνες, που είχαν συνδέσει με κάποιο τρόπο τη ζωή τους με αυτή του μεγάλου καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους ο Θανάσης Παφίλης.

Όπως συνηθίζεται στην εκπομπή ο παρουσιαστής συστήνει στο τηλεοπτικό κοινό τους καλεσμένους και αυτοί λένε μερικά λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο. Ο Παφίλης, βέβαια,  δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Αυτό ίσως που δεν γνώριζαν πολλοί είναι ότι στα πλαίσια των κανόνων του ΕΣΡ για την τηλεοπτική προβολή των υποψηφίων πριν από τις εκλογές, οι υποψήφιοι δικαιούνται μόλις δυο τηλεοπτικές παρουσίες στην ορισμένη προεκλογική περίοδο. Κάτι που ανέφερε  και ο παρουσιαστής, τονίζοντας ότι ο Θανάσης Παφίλης (που είναι και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης») επέλεξε η μια από τις δυο τηλεοπτικές παρουσίες του προεκλογικά να μην είναι σε κάποιο πολιτικό «πάνελ», αλλά  στην εκπομπή προς τιμή του φίλου του Δημήτρη Μητροπάνου.

«Το θεωρώ ηθικό χρέος μου να βρίσκομαι εδώ, δεν γινόταν αλλιώς», απάντησε ο ίδιος. Με τον ίδιο τρόπο, με τη σεμνότητα του κομμουνιστή που τον διακρίνει, απάντησε και στον επίσης καλεσμένο Θάνο Μικρούτσικο όταν του είπε «Θανάση, ο Δημήτρης σε λάτρευε»: «Γνωριζόμασταν καλά…».

Με τις ολιγόλογες, γεμάτες όμως ουσία, παρεμβάσεις του έδωσε το στίγμα της βαθιάς φιλίας που τον συνέδεε (από τα «δύσκολα χρόνια», όπως είπε, της δεκαετίας του ’60) με τον Μητροπάνο. Και όταν η συζήτηση έφτασε στον μοναδικό τρόπο που ο Μητροπάνος ερμήνευε τα τραγούδια του, ο Παφίλης τόνισε πως τα βιώματα του τραγουδιστή ήταν αυτά που τον επηρέασαν και στην ερμηνεία του. Αναφέρθηκε στην πολιτική προσφυγιά του πατέρα του, στο κυνήγι του μεροκάματου, στην πρώτη συνάντηση (στα δεκαοχτώ του) με τον Μίκη, σε κείνα τα «δύσκολα χρόνια» που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του Δημήτρη Μητροπάνου και σφράγισαν την καλλιτεχνική του οντότητα.

Ήταν λιτή και ουσιαστική  ―γι’ αυτό τόσο ξεχωριστή―, η παρουσία του Θανάση Παφίλη στην εκπομπή προς τιμή του Δημήτρη Μητροπάνου. Με λίγα λόγια, αντρίκια, λόγια ζυμωμένα με καρδιά και με αγώνα, τίμησε τον ακριβό του φίλο με τον καλύτερο τρόπο. Όπως θα έκανε ένας κομμουνιστής.

Κυριακή 27 Απρίλη 2014."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου