Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Δούναι και λαβείν (Σε τούτη την πατρίδα τι γυρεύω...)

"Η μαρτυρική σύγχρονη ιστορία των αγώνων της ελληνικής εργατικής τάξης δεν καταγράφεται σχεδόν πουθενά εκτός των Μέσων του ταξικού κινήματος και απαξιώνεται επιδεικτικά από τους διάφορους "θεωρητικούς" και "φιλοσόφους" του απροκάλυπτου κωλοπαιδισμού."
LR
===========================


ΤΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑΚΙΑ....: 

"...από τον Μάιο του 2010 μέχρι την τρίτη επίθεση, τον Νοέμβριο του 2012, έγιναν πολλές γενικές απεργίες αλλά οι μόνοι που απήργησαν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος των κρατικών υπαλλήλων. Την περίοδο αυτή ούτε ένας προλετάριος της μεγάλης βιομηχανίας και του μεγάλου εμπορίου δεν απήργησε, ούτε ένας! Καιδεν απήργησε διότι απεργία σημαίνει απόλυση και μαύρη λίστα – δουλειά στο Ελλάντα δεν πρόκειται να ξαναβρείς στη ζωή σου!


Και δεν είναι μόνο ο φόβος. Είναι και η συντήρηση (όχι αντίδραση!). Το βιομηχανικό προλεταριάτο είναι σήμερα άκρως συντηρητικό και μεθαύριο θα είναι ακόμα περισσότερο σε βαθμό να ανησυχώ μήπως η συντήρηση μετεξελιχθεί σε αντίδραση και το βιομηχανικό προλεταριάτο γίνει αντιδραστικό: έχει εξασφαλισμένη εργασία, αμείβεται σχετικά καλά, απολαύει τις νίκες του παραλθόντος, συντηρεί τα κεκτημένα (αναγουλιάζω με αυτή τη λέξη) του παρελθόντος. Θα το πω με δικά μου λόγια: Το βιομηχανικό προλεταριάτο (λιγότερο το εμπορικό) έχει σκύψει και γλείφει τον πούτσο του, όπως τα σκυλιά, κάνει πίπα στον εαυτό του: δεν μπορεί να τον βάλει όλον στο στόμα του αλλά το κεφαλάκι, το πιο γλυκό, μπορεί και το ρουφάει.


[...]


Θεωρητικά, επαναλαμβάνω, θεωρητικά, μόνο το βιομηχανικό και εμπορικό προλεταριάτο θα μπορούσε να σταματήσει τις ανηλεείς και αδίστακτες επιθέσεις της κυβέρνησης, του καπιταλιστή Κυρίου ημών. Δεν το έκανε: δεν του το επέτρεψαν ο φόβος της απόλυσης, η συντήρηση και η απολαυή των κεκτημένων του παρελθόντος και οι ζηλόφθονες σχέσεις του με τους κρατικούς υπαλλήλους, που περιφρονεί το βιομηχανικό προλεταριάτο, μια περιφρόνηση την οποία αυτό δεν μπορεί να συγχωρήσει διότι δεν μπορεί να τιμωρήσει – απλά ρίχνει λάδι στη φωτιά της ζηλοφθονίας και της χαιρεκακίας.Ανώτατη Σχολή Κακών Τεχνών"


=======================================================================

ΚΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :

Ακολουθούν μερικές από τις ανακοινώσεις για την απόλυση εκατοντάδων στελεχών του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, καθώς και απλών εργατών που συμμετείχαν σε απεργίες με την στήριξη του ΠΑΜΕ, ως αντίποινο για τη συνδικαλιστική και απεργιακή τους δράση από το 2010. Πρόκειται για ενέργειες επιπρόσθετες με τις εκατοντάδες ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά στελεχών του εργατικού κινήματος και απλών εργατών από την εργοδοσία και τα τσιράκια της με μοναδική αιτία την αγωνιστική τους προσφορά στο εργατικό κίνημα. Η μαρτυρική σύγχρονη ιστορία των αγώνων της ελληνικής εργατικής τάξης δεν καταγράφεται σχεδόν πουθενά εκτός των Μέσων του ταξικού κινήματος και απαξιώνεται επιδεικτικά από τους διάφορους "θεωρητικούς" και "φιλοσόφους" του απροκάλυπτου κωλοπαιδισμού.LR
---


ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Ξετυλίγεται το κουβάρι της ποινικοποίησης


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγείται μεθαύριο Πέμπτη ο απολυμένος εργάτης από τα «ΤΖΑΜΠΟ»Νίκος Νικολόπουλος μετά από μήνυση που κατέθεσε η πολυεθνική σε βάρος του με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για συκοφαντική δυσφήμηση, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας, κλπ. Η μεθαυριανή δίκη είναι η πρώτη. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, με μια πρωτοφανή απόφαση με την οποία υιοθετήθηκαν κατά γράμμα οι αβάσιμοι και επικίνδυνοι ισχυρισμοί της πολυεθνικής «ΤΖΑΜΠΟ, απέρριψε την αγωγή του απολυμένου Ν. Νικολόπουλου με την οποία ζητούσε να κριθεί άκυρη η απόλυσή του από την πολυεθνική.


Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος είχε απολυθεί εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Η απόλυσή του είχε συνοδευτεί με απειλές, εκβιασμούς και μαφιόζικες μεθόδους από την εργοδοσία σε βάρος του εργαζόμενου και είχε προκαλέσει τη δυναμική αντίδραση των ταξικών δυνάμεων, που σε όλη τη χώρα έδωσαν τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης με δεκάδες κινητοποιήσεις έξω από τα πολυκαταστήματα της «ΤΖΑΜΠΟ». Με αφορμή τη νέα εξέλιξη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:


«Την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010 γίνεται η πρώτη δίκη για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στα ΤΖΑΜΠΟ και κατά στελεχών του ΠΑΜΕ που είχαν εναντιωθεί στην τρομοκρατία και τις απολύσεις. Η πρώτη δίκη γίνεται σε βάρος του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να υποταχθεί και να εξαγοραστεί. Οι διώξεις γίνονται κατ' απαίτηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, με προφανή στόχο την προστασία των συμφερόντων της εργοδοσίας των ΤΖΑΜΠΟ και τη γενικότερη τρομοκράτηση όσων εργαζομένων αντιστέκονται σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.


Καμία δίκη και καμία καταδίκη δε θα εμποδίσει και δε θα τρομοκρατήσει τους αγωνιστές του λαϊκού, του ταξικού κινήματος. Δε θα τους αποτρέψει από το να αγωνιστούν ενάντια στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης τόσο στα Τζάμπο, όσο και γενικότερα. Οσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο (μαζί και δικαστές) είναι απλά ανιστόρητοι και δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από την ιστορία και τη δράση του ταξικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη σε βάρος τόσο του Νίκου Νικολόπουλου, όσο και των άλλων στελεχών του ΠΑΜΕ».
Ριζοσπάστης, 28/9/2010


***
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για την τρομοκρατική απόλυση στελέχους της ΚΝΕ


Το ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλει την απόλυση της συνδικαλίστριας εργαζόμενης φοιτήτριας Ελένης Μητικάρη από την εταιρεία BSB.


Η τρομοκρατική πράξη, που έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο δε λογαριάζει τίποτα άλλο ιερό πέρα από τα κέρδη του.


Αυτό που ενόχλησε την εργοδοσία είναι η αγωνιστική στάση της σ. Ελένης Μητικάρη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ μες στο χώρο δουλειάς.


Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόλυση.


Είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, να μην είναι ευάλωτοι στην επίθεση του κεφαλαίου, επίθεση που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.


Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να περάσουν στην αντεπίθεση σε σύγκρουση με την πολιτική των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-τρόικας που αποθρασύνει την εργοδοσία.


Να συσπειρωθούν στο κόμμα τους, το ΚΚΕ και να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό.


Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, 4/1/2011
***


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Κυβέρνηση-ΣΕΒ και πρετεντέρηδες μιλούν για θυσίες και κοινωνική συναίνεση στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Πραγματικός τους σκοπός είναι η μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής μας δύναμης για να διατηρήσουν οι πολυεθνικές την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο λόγος που την ίδια στιγμή επιχειρούν να εμποδίσουν την ταξική οργάνωση των εργαζομένων. Όπου δεν πιάνει η λογική της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (πχ δηλώσεις προέδρου της ΓΣΕΕ ότι δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις) προχωρούν σε ανοιχτή τρομοκρατία. Για αυτό οι 9 στις 10 απεργίες κηρύσσονται παράνομές. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει ακόμη σε ισχύ το επαίσχυντο μέτρο της επιστράτευσης για τους ναυτεργάτες, ενώ με αυτό απειλεί τώρα και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφορών. Την ίδια στιγμή η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις συνδικαλιστών (με τελευταία τη σύλληψη του στελέχους του ΠΑΜΕ Ζαριανόπουλου στη Θεσσαλονίκη) αλλά και ανοιχτές προβοκάτσιες όπως με τους κουκουλοφόρους-αστυνομικούς στην τελευταία απεργία. Ταυτόχρονα αξιοποιούν δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που εμφανίζονται ως «αγωνιστικές», αλλά η όποια δράση τους αναλώνεται στην επίθεση απέναντι στο ΠΑΜΕ και το ΣΕΤΗΠ, στην καλλιέργεια συντεχνιακών λογικών και στην υπονόμευση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανοιχτή τους απεργοσπασία σε όλες τις απεργίες που είχε καλέσει το ΠΑΜΕ και το ΣΕΤΗΠ το 2010


Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι καπιταλιστές, οι απολύσεις, ο μπαμπούλας της ανεργίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι εταιρίες ενοικίασης-σκλαβοπάζαρα είναι μερικά ακόμη όπλα τους για να χτυπούν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, για να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν «μερική δουλειά και μερικά δικαιώματα» από την ανεργία και την ανέχεια. Η δράση του ΠΑΜΕ όμως καταρρίπτει αυτό το μύθο. Οι εργαζόμενοι όπου δέχτηκαν μειώσεις αποδοχών και περικοπή δικαιωμάτων δεν απέφυγαν τις απολύσεις. Χαρακτηριστικό είναι στον κλάδο το πρόσφατο παράδειγμα της ALTEC.


Στο κύμα απολύσεων και τρομοκρατίας, που έχει εξαπολύσει το Μαύρο Μέτωπο Κυβέρνησης- Τρόικας- Εργοδοτών για να επιβάλουν την μείωση των μισθών και την απλήρωτη δουλειά, το Συνδικάτο μας μαζί με το ΠΑΜΕ καλούμε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην υποκύψουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, στα ψεύτικα διλήμματα τύπου «μείωση μισθών ή απολύσεις». Σε αυτή τη κατεύθυνση, της ανυπότακτης-αγωνιστικής στάσης στο χώρο δουλειάς, της αποκάλυψης των σχεδιασμών της εργοδοσίας, αλλά και της οργάνωσης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, δεκάδες είναι τα μέλη και τα στελέχη του Συνδικάτου που καθημερινά δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας. Από απολύσεις (πχ.Τζίμα, Κολιούση σε WIND, Φερχατ Τουμ στη TELEPERFORMANCE, Αρβανιτάκης στη HOL), «μετατάξεις» (ΟΤΕ-Αθηνάς, Θερμού), λασπολογία (ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΟΤΕ), μέχρι τραμπουκισμούς (ΟΤΕ, ΔΕΛΤΑPHONE, ΙΝΤΡΑΚΟΜ-HOL κ.α.) αλλά και την Αστυνομία ως μηχανισμό καταστολής (σε NEWSPHONE, TELEPERFORMANCE)


Κομμάτι αυτής της επίθεσης είναι και η απόλυση του συναδέλφου. Ο συνάδελφος Θεοδωράκης εργαζόταν στην ICAP ως ενοικιαζόμενος, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για σχεδόν 2 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, η εταιρία τον είχε «νοικιάσει» σε 3 εταιρίες, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες τον είχε μεταφέρει στα κεντρικά της, όπου επικαλούμενη την κρίση και τον ανταγωνισμό επιχείρησε να επιβάλει στους εργαζόμενους άδειες άνευ αποδοχών για να μειώσει τα «κόστη» της. Ο συνάδελφος, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ICAP, αποκάλυψε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή τη κατάσταση, να αντισταθούν στις απολύσεις και να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με το ΠΑΜΕ. Η εργοδοσία απάντησε άμεσα «μεταθέτοντας» τον συνάδελφο από το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο εργαζόταν σε ένα «δωμάτιο»-αποθήκη. Όμως η δράση της Επιτροπής Αγώνα ICAP βρίσκει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους, κάτι που φάνηκε και από το ότι πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις άδειες άνευ αποδοχών και κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές τακτικές της εργοδοσίας στην Επιτροπή, αλλά και από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ. Έτσι η εταιρία προχώρησε 2 μέρες μετά την απεργία στην απόλυση του συναδέλφου (με τη δικαιολογία τη λήξη Σύμβασης), θέλοντας και με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, διώκοντας στην πράξη όσους διεκδικούν και αγωνίζονται.



Η τρομοκρατία δεν θα περάσει


Η απόλυση του γραμματέα του ΣΕΤΗΠ είναι ένα ακόμη κομμάτι της επίθεσης των εργοδοτών, που στο ΠΑΜΕ βλέπουν τον αμείλικτο εχθρό τους και προσπαθούν να το χτυπήσουν με κάθε μέσο. Στις Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς βλέπουν τα φύτρα οργάνωσης της εργατικής τάξης, οργάνωση που μπορεί να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς των καπιταλιστών αλλά και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην αντεπίθεση. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν μαζικά στη νέα αυτή πρόκληση της εργοδοσίας με μαζική οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε εταιρία, σε κάθε γειτονιά.


Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει ΣΕΒ, κόμματα του κεφαλαίου, Τρόικα


Απαντάμε με κλιμάκωση των Αγώνων, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις


και δράσεις σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς


Απαντάμε με μαζική Εργατική-Λαϊκή Αντεπίθεση


ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ


ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΠΑΜΕ


Απαγόρευση των απολύσεων-Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου Θεοδωράκη
Να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστών.

ΣΕΤΗΠ, 7/1/2011

***
Tρομοκρατική απόλυση στην «Probank»


Την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Θεοδωράκη από την εργοδοσία της «Probank» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της.


Η απόλυση, σημειώνει το Σωματείο, έγινε με τη δικαιολογία της λήξης της σύμβασης εργασίας, όμως στην πραγματικότητα είναι «η συνέχεια της ανοιχτής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της "Probank" στο κλαδικό Σωματείο και το ΠΑΜΕ». Μια επίθεση που έχει εκφραστεί με τις προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει την επαφή του Σωματείου με τους εργαζόμενους και «με απειλές στο συγκεκριμένο συνάδελφο να σταματήσει τη συνδικαλιστική του δράση μέσα στο χώρο της τράπεζας».


«Από την πρώτη φορά - τονίζει το Σωματείο - που μοίρασε ανακοινώσεις του έγιναν "συστάσεις"» και μετά «του ανακοίνωσαν ότι "το μοίρασμα ανακοινώσεων απαγορεύεται εντός της τράπεζας". Οι απειλές προς το συνάδελφο κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της 48ωρης απεργίας του Ιούνη στη "Probank", στην προετοιμασία αλλά και υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο συνάδελφος. Εκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας απείλησε ξεκάθαρα ότι θα τον διώξει. Ο φόβος της εργοδοσίας απέναντι στην απήχηση που βρίσκει η φωνή και η δράση του σωματείου την οδήγησε στη μη ανανέωση της σύμβασης του συναδέλφου».


Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στις τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, να απομονώσουν τις λογικές του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, να συσπειρωθούν στο Σωματείο και στο ΠΑΜΕ.
Κλαδικό, 22/9/2011


***
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»

Προχώρησε σε τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις
Απέλυσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δύο αναπληρωματικά μέλη και τρεις πρωτοπόρους εργάτες
Μηνύσεις σε δεκάδες εργάτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο και απεργοσπάστες
Στόχος, να πλήξει το Σωματείο και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας


Σε τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις με ταυτόχρονη απαίτηση να μην τους καταβάλει αποζημίωση προχώρησε, χτες, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» σε βάρος ενός μέλους του Σωματείου, δύο αναπληρωματικών μελών και τριών πρωτοπόρων εργατών, με άμεσο στόχο να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο.


Και οι έξι εργάτες είναι αυτοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της απεργίας μπροστά στην πύλη από ασφαλίτες, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση.


Την ίδια στιγμή δεκάδες άλλοι εργάτες πέρασαν από τα Αστυνομικά Τμήματα του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου, χτες το απόγευμα, για να παραλάβουν τις σχετικές μηνύσεις, που κατέθεσαν εναντίον τους ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», Ιωάννης Δ. Ηλιόπουλος, καθώς και πλήθος πρόθυμων απεργοσπαστών. Η μηνυτήρια αναφορά ξεπερνά τις 200 σελίδες(;!) για τον καθένα που έχει σχέση με σειρά υποτίθεται αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα για παράνομη βία, εξύβριση, απειλή, κ.ά.


Είναι χαρακτηριστικό πως τον εργάτη Παναγιώτη Παπανικολάου η εργοδοσία τον απολύει γιατί θεωρεί πως υπέπεσε στο παράπτωμα της ψευδορκίας όταν εκδικαζόταν στο δικαστήριο η υπόθεση της απεργίας στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα στην απεργία. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Δημήτρη Λιάκου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου και ταμία, η απόλυσή του δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, καθώς προστατεύεται σύμφωνα με το νόμο 1264/82 περί συνδικαλιστικής ασυλίας. Για να αρθεί αυτή πρέπει το συνδικαλιστικό στέλεχος να υποπέσει σε ποινικό αδίκημα σε βάρος προσωπικά του εργοδότη.
Ριζοσπάστης, 2/8/2012

***
Ανακοίνωση για την τρομοκρατική απόλυση της συναδέλφισσας Ελένης Δαγρέ
07/08/2012 - 09:59

Το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «ο Βύρων» καταγγέλλει την τρομοκρατική απόλυση της συναδέλφου Ελένης Δαγρέ, μέλους του σωματείου μας, από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων. Η συναδέλφισσα επί χρόνια συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛ, έχει αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση πάνω από 20 χρόνια που εργάζεται στο συγκεκριμένο σχολείο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση με την εργοδοσία είχε οξυνθεί λόγω της προσπάθειας της να επιβάλλει το «νέο μισθολόγιο» στους συναδέλφους. Μάλιστα η εργοδοσία δε είχε διστάσει την περσινή χρονιά να προχωρήσει σε καταγγελία στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας χρησιμοποιώντας ανυπόστατες κατηγορίες.


Το συγκεκριμένο γεγονός δε είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο. Η εργοδοσία στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση με στόχο να προχωρήσει σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο αυταρχισμός απέναντι συνολικά στο εργατικό κίνημα, αποτελεί κινητήρια δύναμη αυτής της επίθεσης.


Η απόλυση της Ελένης Δαγρέ έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση ώστε να σκύψουμε το κεφάλι, να μην αντιδράσουμε, να υποταχθούμε στις «νέες» συνθήκες εργασίας. Δε θα τους περάσει! Θα μας βρουν μπροστά τους, τους συναδέλφους, το σωματείο μας, το ΠΑΜΕ. Απαιτούμε άμεσα να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφου ως απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη!


Καλούμε την Τρίτη 7/8 και ώρα 10 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β' Αθήνας στην Αγία Παρασκευή Μεσογείων 324.
EduPAME

***
Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τις παράνομες τρομοκρατικές απολύσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ορυχείο Αμυνταίου



Η εταιρεία ΓΑΙΑ Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει τις αρχαιολογικές ανασκαφές (έργο το οποίο είναι εργολαβία της ΔΕΗ) στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων), προχώρησε σε παράνομη απόλυση εργαζόμενης στις 23/8/2012.


Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπέγραψαν - με απειλή μη πρόσληψης - σχεδόν εν λευκώ τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ουσιαστικά να λάβουν γνώση των όρων τους, ενώ η εργοδοσία αρνείται να τις δώσει στους εργαζόμενους.


Ο λόγος της απόλυσης της εργαζόμενης είναι ότι διεκδίκησε να λάβει γνώση το ύψος της αμοιβής της - με βάση τη σύμβαση - και αφού την έλαβε, γνωστοποίησε στους συναδέλφους της το ύψος της αμοιβής (από 18 έως 21 ευρώ καθαρά), γεγονός που τους θορύβησε και ζήτησαν εξηγήσεις από την εργοδοσία. Οι προφάσεις τη εταιρείας ότι η εργαζόμενη έφυγε από το σκάμμα της για 10 λεπτά, μόνο γέλιο προκαλούν και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις απειλές (π.χ. «θα σου φέρω το κασμά στο κεφάλι», κλπ.) από εκπρόσωπο της εταιρίας προς την εργαζόμενη. Η συγκεκριμένη απόλυση στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους αποτρέψει από την διεκδίκηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα με το μαστίγιο, χρησιμοποιούν και το καρότο, προσπαθώντας να καλοπιάσουν τους εργαζόμενους, ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι που έχουν δουλειά, αλλά και ότι πρέπει να στηριχτεί το έργο του Δημάρχου στην δήθεν προσπάθεια του να στηρίξει τη λειτουργία της ΔΕΗ.


Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ ήταν άμεση και στόχο είχε την ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους και την στήριξη τους απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Η εργοδοσία προσπάθησε με τα τσιράκια της να αποτρέψει την επαφή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους, αλλά και απειλώντας κάθε εργαζόμενο που θα ερχόταν σε επαφή με το ΠΑΜΕ και συμπαραστεκόταν στην απολυμένη εργαζόμενη.Τις απειλές τις έκανε πραγματικότητα, απολύοντας 4 ακόμα εργαζόμενους (1 αρχαιολόγο, 3 εργάτες), αναδεικνύοντας το στυγνό πρόσωπο της εργοδοσίας.


Σημειώνουμε ότι η εταιρεία ΓΑΙΑ είναι συμφερόντων του Δημάρχου Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, γεγονός που, από μόνο του, αναδεικνύει τι εννοούν στην πράξη όταν λένε ότι αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της ενέργειας και την ανάπτυξη της περιοχής, εφαρμόζοντας εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» και τις πιο σκληρές αντεργατικές μεθόδους.
Το ΠΑΜΕ δηλώνει ότι γελιούνται αν νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους συνολικά με τέτοιες ενέργειες. Θα παλέψει για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ανασκαφή.


Καλεί την εργατική τάξη της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματα της, να προχωρήσει στην οργάνωση της, ως βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.




ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ – ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ανάποδοι, 24/8/2012

***
ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει απόλυση πρωτοπόρας εργαζόμενης


Ο φόβος των εργοδοτών είναι οι εργαζόμενοι που σηκώνουν κεφάλι, που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης μέσα στο χώρο δουλειάς, μαζί με το ταξικό κίνημα. Και το αποδεικνύουν. Την Πέμπτη ο «Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης» απέλυσε την Στέλλα Καινουριάκη, στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μια βδομάδα μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας στην απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Οκτώβρη, με το ΠΑΜΕ. Η Στέλλα Καινουριάκηπρωτοστάτησε στην ενημέρωση και στην οργάνωση των συναδέλφων της και αυτό ήταν που ενόχλησε την εργοδοσία.

Η απόλυσή της είναι εκδικητική και έχει στόχο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία του «Συνεταιρισμού Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης». Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η επίθεση της εταιρείας στόχο έχει να τσακίσει κάθε φωνή που υψώνεται, κάθε φωνή που αντιστέκεται. Στόχο έχουν να ξεριζώσουν κάθε πρωτοπόρο εργάτη, με πρώτους τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, για να υψωθεί τείχος και να μπλοκαριστούν τα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με αυτές τις απολύσεις θέλουν να περάσουν μήνυμα υποταγής και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Νομίζουν ότι έτσι θα μας τρομοκρατήσουν. Τους δηλώνουμε καθαρά πως δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, από την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Θα 'μαστε πάντα μπροστά, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί τους συναδέλφους της Στέλλας Καινουριάκη στο "Συνεταιρισμό Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης" να σταθούν αλληλέγγυοι και να μην επιτρέψουν καμία απόλυση, κανενός συναδέλφου τους. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν με την πάλη τους την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
Ριζοσπάστης, 28/10/2012

***
Για την απόλυση στην Olympic Handling S.A
13 Νοεμβρίου 2012. Κατηγορία: Δελτία Τύπου


H τελευταία 48ωρη απεργιακή μάχη στις 6-7 Νοέμβρη, σημαδεύτηκε με απολύσεις εργαζόμενων που σήκωσαν κεφάλι, με γενίκευση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Τη μέθοδο των εκβιασμών, των απειλών, της τρομοκρατίας και τελικώς της απόλυσης χρησιμοποίησε η εταιρεία Olympic Handling S.A., που ανήκει στον Όμιλο της MΙG, απολύοντας εργαζόμενο την επόμενη της 48ωρης απεργίας, ο οποίος δεν υπέκυψε στις μεγάλες πιέσεις και δήλωσε απεργός. Η στάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο ταξικός αντίπαλος. Στόχος των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους είναι να τσακίζουν κάθε φωνή που αντιστέκεται.


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόλυση του συνάδελφου, την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων. Όσο πιο γρήγορα κατακτηθεί από τους εργαζόμενους η αγωνιστική και η αδιάλλακτη στάση απέναντι στην εργοδοσία, η ανάγκη της οργανωμένης απάντησης στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, τόσο περισσότερα εμπόδια θα βρίσκει η εργοδοσία για να προχωρά σε τρομοκρατικές απολύσεις, θα δυσκολεύεται να υλοποιεί τα μέτρα πτώχευσης του λαού.


Μπορούμε να τους σταματήσουμε με ταξικό αγώνα και οργάνωση.
ΠΑΜΕ***

Γιάννενα: Σε συλλαλητήριο για την τρομοκρατική απόλυση στην Πίνδος καλεί το ΠΑΜΕ

Πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία που λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις στο νομό, καθώς η μεγαλοεργοδοσία θέτει σε εφαρμογή το αντεργατικό οπλοστάσιο του αστικού κράτος και αξιοποιεί τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να υποτάξει τους εργάτες στη φτώχεια και εξαθλίωση, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο της πόλης.


Ξεσηκωμός ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση στην "Πίνδο"


Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να καταδικαστούν πλατιά από τους εργαζόμενους οι άθλιες εκβιαστικές και τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ. Εκεί η εργοδοσία μαζί με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) θέλει να τσακίσει τα βήματα της οργανωμένης αντίδρασης των απλήρωτων για μήνες βιομηχανικών εργατών απέναντι στη μείωση των μισθών έως και 30%. Γι' αυτό έβαλε λυτούς και δεμένους για να φοβίσει τους εργάτες. Κατέφυγε μεταξύ των άλλων και στην τρομοκρατική απόλυση της βιομηχανικής εργάτριας και μητέρας Αλίκης Γιώτη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν οι εργάτες από τα κάτω για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, βάζοντας στη γωνιά την ξεπουλημένη διοίκηση του Σωματείου, που έχει συμφωνήσει στη μείωση των μισθών.


Το πλατύ «κύμα» λαϊκής συμπαράστασης που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «σήκωσαν» σε χωριά και γειτονιές, σωματεία και συλλόγους, σε σχολεία και σχολές, για την άμεση ανάκληση της απόλυσης, την καταβολή των δεδουλευμένων, να μη γίνει καμία μείωση μισθών στην επιχείρηση, γεννά άγχος στους μεγαλοκαπιταλιστές πτηνοτρόφους και μεγαλοεπιχειρηματίες που διοικούν την ΠΙΝΔΟ και αναζητούν τρόπους να «περιφρουρήσουν» το εργοστάσιο.


Την τρομοκρατική απόλυση καταδικάζουν ζητώντας την ανάκλησή της τα Σωματεία Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλατος - Ποτών - Τροφίμων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης».
902, 2/4/2013

***
Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών ΠΑΜΕ: Καταγγέλλει την παράνομη και τρομοκρατική απόλυση συνδικαλίστριας από ναυτιλιακή εταιρεία
Δημοσίευση: Τρί, 28/05/2013 - 16:32

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών καταγγέλλει την παράνομη και τρομοκρατική απόλυση τηςσυνδικαλίστριας Έλενας Στεφανίδου από τη ναυτιλιακή εταιρεία QuantumShippingCo.


Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η εργοδοσία της QuantumShippingCo προχώρησε στην απόλυση της συνδικαλίστριας ΕΛΕΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, μέλους του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό) και μέλους του ΔΣ της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος), γιατί από την πρώτη στιγμή που έπιασε δουλειά στον κλάδο είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί με ταξικό κριτήριο αντιμετωπίζει τα ζητήματα. Αυτό θορύβησε την εργοδοσία, γιατί δεν κατάφερε να την βάλει στο τσεπάκι της.


Ενόχλησε την εργοδοσία η στάση της συναδέλφισσας, η συμμετοχή της δηλαδή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και η συνδικαλιστική δράση της συνολικά στο χώρο των ναυτιλιακών υπαλλήλων.


Στις αρχές Απρίλη ο εργοδότης επιχείρησε να την "πείσει" ότι παρότι στην δουλειά της είναι άριστη πρέπει να παραιτηθεί γιατί δεν θέλει ο εργοδότης στην εταιρεία του να υπάρχουν συνδικαλιστές που αγωνίζονται και παλεύουν, ότι δεν ταιριάζει με το image της εταιρείας.


Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παράνομη, εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση προσπάθησε να την εξαγοράσει προσφέροντας το ποσό των 10.000 ευρώ για να εξασφαλίσει την συμφωνία της.


Οι ενέργειες αυτές δείχνουν το μένος της εργοδοσίας απέναντι στην συγκεκριμένη συνδικαλίστρια, θέλει να την τιμωρήσει για την ταξική και συνεπή της δράση, να υπερασπίζεται δηλαδή χωρίς όριο το δικαίωμα για σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα για συλλογικές συμβάσεις, ωράρια, ασφάλιση με βάση της ανάγκες των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών.


Απαιτούμε από την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των ΠΑΣΕΝΤ- ΟΙΥΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση της απόλυσης, ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.


Κανένας εργαζόμενος στις ναυτιλιακές εταιρείες δεν πρέπει να μείνει απαθής αφού η ΕΛΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι συνδικαλιστές. Να μην μπαίνουν στην λογική των συμφερόντων της εργοδοσίας.


Προειδοποιούμε την εργοδοσία της εταιρείας ότι κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εξαγοράς των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων θα πέφτει στο κενό και θα πεισμώνει ακόμα περισσότερο της δυνάμεις μας στο χώρο των ναυτιλιακών υπαλλήλων.


ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΛΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ».902


***
Σωματείο Εργαζομένων LIDL: Καταγγέλλει απόλυση εργαζόμενου από κατάστημα στην Κύπρο
Δημοσίευση: Πέμ, 25/07/2013 - 17:35



Την απόλυση του εργαζόμενου Άκη Πούλου, από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ LΙDL στην Κύπρο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων LIDL Ελλάς Ν. Αττικής. Όπως καταγγέλλει, ο εργαζόμενος απολύθηκε, επειδή προσπάθησε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που αποφάσισε και η κυπριακή κυβέρνηση.


Η καταγγελία του Σωματείου επισημαίνει:


«Η κυβέρνηση της Κύπρου πριν λίγες ημέρες απελευθέρωσε πλήρως τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργησε την κυριακάτικη αργία χαρακτηρίζοντας τουριστική περιοχή όλη την Κύπρο.


Οι συνέπειες για τους εργαζομένους θα είναι τραγικές, θα λιώνουν στα πόδια τους ολομερής για να πλουτίζουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.


Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει μεγάλες ευθύνες εφαρμόζοντας εντολές της ΕΕ που μετατρέπει όλη την Κύπρο σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο.


Αυτή την κατάσταση προσπάθησε να αναδείξει στους εργαζομένους της πολυεθνικής LIDL ο συνάδελφος Άκης Πούλος, εργαζόμενος στο κατάστημα της Πάφου, γι' αυτό το λόγο απολύθηκε, γιατί και ο ίδιος δεν θέλει να μετατραπεί σε δούλο τον 21ο αιώνα.


Καταγγέλλουμε την πολυεθνική LIDL για την απόλυση του συναδέλφου. Με την ενέργεια της αυτή δείχνει ότι στα μαγαζιά της δεν ανέχεται εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, απαγορεύει την ενημέρωση των εργαζομένων, ουσιαστικά απαγορεύει τη συνδικαλιστική δουλειά και δράση και όποιος "τολμήσει" απολύεται. Αυτό έκανε και με τον συνάδελφο ΑΚΗ ΠΟΥΛΟ.


Απαιτούμε από την πολυεθνική εταιρεία LIDL να πάρει πίσω την απόλυση».
902***

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πάτρας: Καταγγέλλει τρομοκρατική απόλυση συνδικαλίστριας
Δημοσίευση: Τετ, 07/08/2013 - 22:55


Για την τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης, μέλους της διοίκησής του, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Πάτρας την εργοδοσία της εταιρείας «TASTE AND STYLE ΕΠΕ», η οποία εκμεταλλεύεται την επιχείρηση «Δασύλλιο», που έχει νοικιάσει από το Δήμο της Πάτρας.


Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εταιρεία, που διατηρεί καταστήματα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, «απολύει τη συνδικαλίστρια που εργάζεται ως μαγείρισσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, επειδή είχε συνδικαλιστική δράση και συμμετείχε στην τελευταία απεργία στις 16 Ιούλη 2013. Η εργοδοσία με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόλυση και να ρίξει ευθύνες στην εργαζόμενη, είναι γελασμένη, όμως, αν νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει τους αγώνες του συνδικάτου και των εργαζομένων του κλάδου για την επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας».


Επίσης το Συνδικάτο τονίζει:


«Ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Σήμερα που η επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο βάρβαρη και σκληρή, εμείς πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση για να μην καταντήσουμε σύγχρονοι σκλάβοι.


Στον κλάδο μας είναι καθεστώς η εργασιακή περιπλάνηση, η δουλειά με ό,τι μισθό θέλουν οι εργοδότες, το μικρότερο δυνατό ένσημο ακόμα και καθόλου, ο εργαζόμενος να κρέμεται από μια κλωστή. Αποθρασύνεται η μεγαλοεργοδοσία στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού έχοντας στα χέρια της όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν χαρίσει η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις και η σημερινή, τρομοκρατεί και απειλεί τους εργαζόμενους δείχνοντας τους την ανεργία.


Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, "πατώντας" πάνω στην καπιταλιστική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν και χρησιμοποιώντας την ως "μπαμπούλα" για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, ξεθεμελιώνουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Με νόμους και ρυθμίσεις, ατομικές συμβάσεις κτλ έρχονται να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσης, μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε δικαίωμα για ασφάλιση, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη και να μπορέσουν να βγουν από την κρίση όσο πιο ισχυροί μπορούν. Γι’ αυτή την κατάσταση έχουν ευθύνη και οι συμβιβασμένες - εργοδοτικές πλειοψηφίες στο εργατικό κίνημα (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ- Εργατικό Κέντρο Πάτρας) και στα σωματεία του κλάδου (μαγείρων, σερβιτόρων, ξενοδοχοϋπαλλήλων), που κινούνται στη γραμμή της εργοδοσίας, αποπροσανατολίζουν και βάζουν εμπόδια σε κάθε αγωνιστικό βήμα των εργαζόμενων.


Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η εργατική τάξη, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, όλος ο λαός, να βάλουμε εμπόδιο και να σταματήσουμε την τρομοκρατία και την αυθαιρεσία που θέλει να μας επιβάλλει η μεγαλοεργοδοσία, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Να μη δεχτούμε τα παιδιά μας να δουλεύουν σε συνθήκες εργασίας απαράδεκτες και με μισθούς πείνας, είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε σε αυτή την κατάσταση».


Τέλος, καλεί την εργατική τάξη και το λαό της Πάτρας να δώσει δυναμική απάντηση συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να απαιτήσει να παρθεί πίσω η απόλυση της συνδικαλίστριας.


«Με το ταξικό μας συνδικάτο, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να περάσουμε στην αντεπίθεση», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.
902


***
Το ΠΑΜΕ Σερρών καταγγέλλει απόλυση συνδικαλιστή στην ΚΡΙ-ΚΡΙ


Το ΠΑΜΕ Σερρών (εργατική οργάνωση του ΚΚΕ) με ανακοίνωση που κοινοποίησε στα ΜΜΕ, καταγγέλλει την διοίκηση της σερραϊκής βιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ για «στοχευμένη απόλυση εργαζομένου» με σκοπό τον «εκφοβισμό των εργαζόμενων και μείωσης των αντιδράσεών τους στα νέα μέτρα που έρχονται και πρόκειται να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς. Να καμφθεί κάθε διάθεση οργάνωσης και αντίδρασης».


Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:


Η Τοπική Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους την στοχευμένη και παράνομη απόλυση εργαζόμενου η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 13/9/2013 από τη βιομηχανία ΚΡΙΚΡΙ Α.Ε. Ο συνάδελφος είναι εκλεγμένος αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων και μέλους της γραμματείας της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΜΕ. Η απόλυση αυτή δεν είναι τυχαία. Αποσκοπεί στον παραπέρα εκφοβισμό των εργαζόμενων και μείωσης των αντιδράσεών τους στα νέα μέτρα που έρχονται και πρόκειται να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς. Να καμφθεί κάθε διάθεση οργάνωσης και αντίδρασης.


Αυτό που επιδιώκει η εργοδοσία όχι μόνο δε θα το πετύχει αλλά θα έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Χτυπάει η ίδια τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους. Στην ουσία πέφτουν οι μάσκες. Το καλό προφίλ της εταιρείας ήταν ως εδώ. Με τον πιο ωμό τρόπο δείχνει ότι όσο αγαθές προθέσεις και να έχει ο εργοδότης οι αδυσώπητοι οικονομικοί νόμοι του καπιταλισμού δεν αφήνουν περιθώρια για κινήσεις έξω από τις ταξικές επιταγές. Από τη μια των εργοδοτών από την άλλη των εργαζόμενων. Κι εμείς από τη μεριά μας έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.


Να μην αφήσουμε αναπάντητη καμιά τρομοκρατική ενέργεια πουθενά και για κανέναν. Κανένας εργαζόμενος μόνος του στην ανελέητη επίθεση των αφεντικών στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που δεν μπορεί να την επικαλείται η συγκεκριμένη εταιρεία γιατί με καμάρι δημοσίευε τα τελευταία χρόνια μέχρι και πριν λίγες μέρες την αύξηση των κερδών της και της παραγωγής της. Ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι οι επιχειρήσεις είτε έχουν κέρδη είτε έχουν ζημίες θα είναι ανελέητες απέναντι στους εργαζόμενους. Και οι εποχές της ανάκαμψης αν έρθουν όπως ευαγγελίζονται οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ο εργαζόμενος δεν πρόκειται να δει καμιά βελτίωση των συνθηκών δουλειάς ή μισθού. Κερδοφορία από τη μία, εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλεια και απολύσεις από την άλλη.


Με αυτή την απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ να σημάνει συναγερμός παντού. Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Ο φόβος που περίμεναν να σπείρουν θα φέρει νέο πείσμα για οργάνωση, αγώνα και ταξική αλληλεγγύη. Όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, σε όλες τις μορφές αγώνα που θα ανακοινωθούν από την Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


Οι δυσκολίες δεν μας λυγίζουν θα μας κάνουν πιο δυνατούς.


Σέρρες, 15/9/2013
Ανεξάρτητος

***
Τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»


Την απόλυση τραυματιοφορέα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», δύο ώρες μετά τη λήξη της στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με αίτημα τη διατήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους. Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και τη Δευτέρα νέα στάση εργασίας με καθολικό κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου.


Την Πέμπτη στο πλευρό τους, βρέθηκαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Πολίχνης. Στη γενική συνέλευση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Βούρτσας υποψήφιος Δήμαρχος Παύλου Μελά με τη Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων του "Παπαγεωργίου" πρέπει να αγκαλιαστεί από όλον το λαό της περιοχής γιατί είναι αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που θέλει την Υγεία πανάκριβο εμπόρευμα απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια. Συνεχίζοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των δημάρχων και των περιφερειαρχών που δεν παίρνουν θέση για τα προβλήματα της Υγείας, αλλά και γίνονται όχημα για την ιδιωτικοποίηση της.


Στην κινητοποίηση επίσης πήραν μέρος και απεργοί της "Κόκα Κόλα" που βρίσκονται στον 7ο μήνα του απεργιακού τους αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου και συνεχίζουν με μαζικότητα και αποφασιστικότητα μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων τους.
Λ.Ε Τούμπας, 21/3/2014

***
Ξάνθη: Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΑΣ για την απόλυση εργαζόμενης επειδή δεν υπόγραψε ατομική σύμβαση
Δημοσίευση: Πέμ, 03/04/2014 - 17:32


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα μέλη της Γραμματείας Ν. Ξάνθης του ΠΑΜΕ και του σωματείου «Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης» στην ΕΑΣ Ξάνθης, με αφορμή τηναπόλυση της συναδέλφισσας η οποία έγινε στόχος της Διοίκησης της ΕΑΣ γιατί δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση με μείωση του μισθού της κατά 40%.


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ «έτυχε» να λείπει, η συνάντηση έγινε με τον διευθυντή της εταιρείας που δεν πήρε καμία θέση κρατώντας αποστάσεις, ότι η υπόθεση είναι θέμα του ΔΣ. Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίστηκε ότι η απόλυση της εργαζόμενης έχει καθαρά χαρακτηριστικά «παραδειγματισμού», προς όλους τους εργαζόμενους, ότι όποιος δεν υπογράφει ατομική σύμβαση απολύεται!


Οι εργοδότες πλέον χρησιμοποιούν όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ κι όταν δεν τους καλύπτει αυτό χρησιμοποιούν την τρομοκρατία και τις απολύσεις.


Στην ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε την τρομοκρατία στη ΣΕΚΑΠ από το νέο ιδιοκτήτη για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με την απειλή της απόλυσης. Τώρα έχουμε αντίστοιχο ζήτημα και στην ΕΑΣ Ξάνθης.


Αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, πατώντας στην απειλή της ανεργίας, όταν στη χώρα υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.


Οι επιδιώξεις τους πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους ενωμένους τους εργαζόμενους κι αποφασισμένους να τους αντιπαλέψουν.


Καλούμε το Σωματείο των εργαζομένων, τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Ξάνθης να παλέψουν αποφασιστικά για να μην περάσει η εκδικητική απόλυση. Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να αναγκάσουν τη διοίκηση της ΕΑΣ να πάρει πίσω την απόλυση.


Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη. Με ταξική αλληλεγγύη να βάλουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική. Κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ένωση μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Με ταξική ενότητα θα δώσουμε απάντηση.


Κανένας μόνος του στην κρίση. Όλοι για έναν κι ένας για όλους».
902


***
Εορδαία: Τρομοκρατική απόλυση εργαζομένης από το «Carrefour» λόγω συνδικαλιστικής δράσης
Δημοσίευση: Παρ, 04/04/2014 - 20:30



Την καταχρηστική και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης από το super market «Carrefour - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» την Πέμπτη 3 Απρίλη για τη συνδικαλιστική και αγωνιστική της δράση καταγγέλλει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας.


Σε ανακοίνωσή του τονίζει:


«Την ώρα που η επιχείρηση εξαγοράζει τα καταστήματα του "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ" και επεκτείνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της Αλβανίας, την ίδια ώρα απολύει αγωνιστές εργαζόμενους όπως έγινε στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη και τώρα στην Πτολεμαΐδα.


Αυτή την ανάπτυξη θέλουν και χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με καταστρατήγηση του ωραρίου και μισθούς πείνας. Αυτή την ανάπτυξη τους χαρίζει και η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο με την απελευθέρωση των απολύσεων, με τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Για να εφαρμοστεί όμως στην πράξη η αντεργατική πολιτική, χρησιμοποιούν κάθε μέσο και κάθε τεχνική, με τρομοκράτηση, διάσπαση και τελικά απόλυση των εργαζομένων που σηκώνουν το ανάστημά τους.


Καλούμε την εργατική τάξη να συσπειρωθεί στο συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ να παλέψουμε οργανωμένα ενάντια στο μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν.


Ο μόνος δρόμος που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη βαρβαρότητα, την εργοδοτική τρομοκρατία είναι η ελπίδα της οργάνωσης κλάδο τον κλάδο, σωματείο το σωματείο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, της ταξικής απάντησης των εργαζομένων, της κοινωνικής συμμαχίας με όσους πλήττονται από την πολιτική που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην Πανεργατική Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ στις 10:30 στο παλιό πάρκο. Απαιτούμε: Να επαναπροσληφθεί άμεσα η συνάδελφος και να σταματήσει η τρομοκράτηση κι ο εκφοβισμός των εργαζομένων στο χώρο εργασίας! Τίποτα δεν χαρίζεται! Τα πάντα κατακτιούνται!».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου